Hlavní obsah

Nízké tresty pro pedofily, které udělil český soud, rozladily Evropu

Právo, Patrik Biskup
PLZEŇ

Česká justice vyslala do Bruselu ne zcela povedenou vizitku. Zlou krev u představitelů Evropské unie může způsobit až přílišná shovívavost plzeňského soudu ke dvěma německým pedofilům. Ti podle rozsudku z minulého týdne nepůjdou za dlouhodobé sexuální zneužívání nezletilých dětí z Klatovska do vězení, ale jediným trestem pro ně je vyhoštění. Do Čech se nepodívají nejméně deset let.

Článek

"Česká republika je už delší dobu kritizovaná za to, že je rájem pedofilů. A nyní, když má možnost ukázat, že tito lidé budou po zásluze potrestáni, je to přesně naopak. Myslím si, že rozhodnutí soudu je tak výzvou pro další pedofily, že mohou do ČR jezdit a děti beztrestně zneužívat," sdělil Právu z Bruselu jeden z pracovníků Evropské komise pro svobodu, bezpečnost a spravedlnost, který nechtěl být v souvislosti s tímto konkrétním případem jmenován.

Údiv i za hranicemi

Rozpačití z rozsudku byli také zástupci německých trestních orgánů. "Mluvil jsem se svým kolegou ve Weidenu, který o tom případu věděl, protože o něm psaly německé noviny. Říkal, že je z rozhodnutí soudu udivený. Sám tipoval, že v Německu by za to dostali oba obžalovaní minimálně čtyři roky nepodmíněně," uvedl chebský státní zástupce Viktor Böhm.

Přitom je v České republice výše trestní sazby za pohlavní zneužívání dětí obdobná jako v zemích EU, a to v rozmezí od jednoho roku do osmi let. Rozhořčeni jsou i policisté, jak čeští tak i němečtí. "Je to jeden z mála případů, kdy se nám podařilo pachatele jednoznačně usvědčit. Byla to několikaměsíční společná práce policejních složek obou států, která vlastně ve finále skončila bez efektu," uvedl jeden z německých kriminalistů.

Místo pobytu ve vězení pro Johana Reinholda Weiseho (60) a o dvanáct let mladšího Kurta Schmitzeho zvolila soudkyně Drahomíra Regnerová trest vyhoštění. [celá zpráva] Podle jejího názoru by nepodmíněný trest nebyl účelný. S ohledem na to, že by se oddálila doba nástupu obou obžalovaných na sexuologické léčení. "Je nezbytně nutné, aby co nejdříve nastoupili ochrannou sexuologickou léčbu, a to v mateřském jazyce," vysvětila Regnerová, proč byli cizinci potrestáni pouze vyhoštěním.

Sexuolog: zvláštní rozsudek

Právo oslovilo několik sexuologů, kteří jsou zcela opačného názoru. "Za svoji praxi jsem se ještě nesetkal, aby pedofil obžalovaný ze sexuálního zneužívání dětí dostal jen ambulantní, tedy dobrovolnou ochrannou léčbu. Takže mě osobně ten rozsudek na oběma cizinci přijde tak trochu zvláštní.

Rozhodně nevidím problém v tom, aby si tito lidé nejprve odpykali trest a potom nastoupili léčbu. Když bude pedofil ve vězení pod dohledem, tak tam nemůže páchat trestnou činnost, která souvisí s jeho deviací. Ba naopak by jim to prospělo, aby získali lepší náhled na svoji poruchu . V podstatě tím trestem si posilují sebeovládání, po jejich propuštění by s nimi byla snazší práce při ambulantní léčbě," uvedl domažlický sexuolog Viliam Janáč.

Navíc podle něho není problém zajistit kontakt se sexuologem i během výkonu trestu. "Existuje pro to specializované vězeňské pracoviště, kam sexuolog dochází. Je tu ale také možnost indikace léků na tlumení pudů, které ruší účinek mužského hormonu. Na tuto metodu léčby ale málokterý pacient přistoupí. Má totiž právo to odmítnout. Takže potom zůstává psychoterapie, která je založená na posilování motivace toho člověka, aby se dokázal sebeovládat," vysvětlil sexuolog.

České soudy v minulosti ale dokázali pedofilní turisty z Německa potrestat. Například letos v červnu dostal od Krajského soudu v Plzni roční trest vězení s podmínkou na dva roky Hainz Winfried Müller, a to i přesto,že se mu podařilo prokázat jen zlomek toho, co Weisemu se Smitzem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám