Hlavní obsah

Kandidátkou na prezidentku Francie je Ségoléne Royalová

Právo, Jaroslav Zbožínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Populární francouzská politička Ségoléne Royalová (53), šéfka regionu Poitou-Charentes, bude kandidátkou opozičních socialistů (PS) na úřad prezidenta republiky ve volbách, které se uskuteční na jaře příštího roku.

Článek

Rozhodli o tom členové PS ve čtvrtečním vnitrostranickém referendu, když pro exministryni životního prostředí a rodiny odevzdali nečekaně vysoký podíl hlasů - 60,62 procenta.

Soupeře porazila víc, než se čekalo

Royalová tak drtivě porazila dva mužské protikandidáty - exministra hospodářství Dominiqua Strausse-Kahna, jenž získal 20,83 procenta hlasů, a expremiéra Laurenta Fabiuse s 18,54 procenta hlasů. Vítězství Royalové, jež se těší velké oblibě mezi levicovými voliči, se sice očekávalo, avšak nikoli tak výrazné.

"Druhé kolo nebude. Ségoléne Royalová se stala kandidátkou Socialistické strany," oznámil v noci na včerejšek Stéphane Le Foll, šéf sekretariátu šéfa PS Francoise Hollanda, v narážce na pravidlo, podle nějž by se musel konat ještě finálový duel dvou nejúspěšnějších kandidátů, pokud by žádný z uchazečů nezískal nadpoloviční většinu.

Čtvrteční plebiscit byl první, který kdy nějaká francouzská politická strana při výběru svého prezidentského kandidáta uspořádala. Hlasování se zúčastnilo 82 procent z 219 tisíc členů PS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám