Hlavní obsah

Za rozpadáváním eura v Německu může možná pervitin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Časopis Der Spiegel v nejnovějším vydání uvedl, že možnou příčinou štěpení eurobankovek v Německu je pervitin. Vyšetřovatelé a německá centrální banka tuto možnost prověřují. Pervitin, kterému se v Německu říká crystal speed, se tam často převáží z Česka.

Článek

Magazín připomíná, že pervitin, který se vyrábí hlavně na východě Evropy, se také šňupá. Konzumenti k tomu většinou používají srolované bankovky.

Krystalické částice drogy však mohou být znečištěny také solemi kyseliny sírové. Ty pak mohou podle chemiků tvořit ve spojení s lidským potem agresivní kyselinovou látku, uvádí Der Spiegel.

Bankovky jsou pravé

Před několika dny vyšlo v Německu najevo, že od června se po celé zemi objevily stovky eurobankovek, které se v rukách rozpadají. Látku, která to způsobuje, kriminalisté identifikovali jako kyselinu sírovou. Papírová platidla jsou zřejmě potažena sulfátem, který se proměňuje v kyselinu teprve při styku s potem.

Podle posledních údajů už německé úřady registrují asi 1700 takto rozpadlých bankovek. V jiné zemi eurozóny se zatím údajně neobjevily.

Úřady už počátkem listopadu potvrdily, že nejde o padělky a bankovky jsou pravé. V souvislosti s rozpadem papírových peněz se objevily i spekulace, že může jít o nějaký druh vydírání nebo že může jít o kradené peníze, ze kterých se lupiči pokoušeli chemicky odstranit impregnaci používanou při transportech.

Reklama

Související témata:

Související články

Němcům se v rukou rozpadávají eura

Více než tisíc bankovek se v posledních měsících v Německu záhadně rozpadlo po vytažení z bankomatů. Policie tvrdí, že na nich našla stopy kyseliny.

Výběr článků

Načítám