Hlavní obsah

Konzervativci v Polsku chtějí jít zákonem proti kondomům

Právo, Zuzana Křížová (Varšava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Zdůvodňují to tím, že antikoncepce údajně způsobuje neplodnost žen Poslanci polských konzervativních stran Právo a spravedlnost (PiS) a ultraortodoxní Ligy polských rodin (LPR) chtějí zákonem co nejdříve omezit používání veškeré antikoncepce. Připravují balík zákonů pro tzv. Národní program podpory rodiny, jež by snížily používání antikoncepčních pilulek a prezervativů.

Článek

"Způsobují neplodnost," tvrdí autoři návrhu citovaní deníkem Metro. "Polská rodina se v současné době ocitla ve vážném ohrožení. Máme velmi málo porodů a kondomy jsou v této souvislosti jedním z důvodů snížení přírůstku obyvatelstva," tvrdí poslankyně Anna Sobecká z Ligy polských rodin.

"Antikoncepce má na svědomí nepravidelnou činnost ženského organismu a neplodnost," bije na poplach politik Marian Pilka z PiS, jenž celá léta brojí proti všem druhům antikoncepce. Konzervativní poslanci zamýšlejí připravovaným zákonem prosadit, aby se na každém balení kondomů i antikoncepčních pilulek objevily varovné nápisy podobné těm na cigaretách.

Odpůrci antikoncepce se ohánějí vědou

Kromě toho chtějí připravit celospolečenskou kampaň z rozpočtu zdravotnictví. "Musí jasně říci: antikoncepce je stejnou hrozbou jako cigarety a drogy, a mladí o tom vědí jen málo," tvrdí Pilka . Antiantikoncepční bojovník Pilka argumentuje výzkumy, které údajně dokládají, že kondomy zvýšily u žen neplodnost.

Lékaři a vědci se diví - podle nich se podobné analýzy nedělaly a ani nedělají. "Žádná seriózní lékařská publikace by nikdy nezveřejnila takovou domněnku," uvedla Anna Marzec-Boguslawská ze Státního centra pro AIDS.

Reklama

Související články

Polsko jedná o úplném zákazu potratů

Polský parlament ve středu začal projednávat návrh ústavní novely, podle níž by mělo být úplně zakázáno umělé přerušení těhotenství. Polsko má už nyní v rámci...

Výběr článků

Načítám