Hlavní obsah

V Polsku omylem naplnili lahvičky léku jedem

– VARŠAVA

Polsko řeší skandál se záměnou dvou léků. Na polském trhu se totiž objevil závadný lék proti astmatu a alergiím, který by mohl ohrozit zdraví i životy pacientů. Jeho výrobce, farmaceutická společnost Jelfa, kvůli skandálu zastavila během posledních 24 hodin celou výrobu. Kvůli případu nabídl ministr zdravotnictví Zbigniew Religa demisi, avšak premiér Jaroslaw Kaczyňski ji nepřijal.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví ve středu varovalo Poláky před užíváním léku proti astmatu a alergiím corhydronu, protože jeho balení polský výrobce omylem naplnil potenciálně smrtelnou látkou chlorsuccillinem. Ta se používá v chirurgii jako anestetikum a látka uvolňující svalstvo. Její požití ale může být i smrtelné, když se pacientovi nedostane včas lékařské pomoci.

Úřady léky stahují

Všechna balení se zaměněnými léky už prý byla distribuována na polském trhu. Z oběhu jich zatím úřady stačily stáhnout přes 1000 z 6600.

Úřady na záměny přišly, když byly dvě Polky po užití zaměněného léku hospitalizovány; od počátku roku se prý podobných případů vyskytlo osm. Národní ústav zdraví již zaznamenal 312 pacientů, kteří si koupili corhydron. Policie osoby informovala, že nesmějí lék užít.

Farmaceutická společnost Jelfa kvůli skandálu zastavila během posledních 24 hodin celou výrobu. Dosavadní vyšetřování lékárenských inspektorů podle premiéra ukázalo, že se lidé v Jelfě dopustili nedbalosti v případě rozdělování a balení léků.

Ministr zdravotnictví zůstává ve funkci

Ministr zdravotnictví řekl, že se necítí vinen. "Ale jako šéf resort nesu plnou politickou odpovědnost za to, co se v něm děje. Pokládal jsem za čestné nabídnout demisi," vysvětlil Religa. Ta však nebyla přijata. O odvolání požádal také hlavní farmaceutický inspektor Zbigniew Niewójt.

Inspektor Niewójt již 11. října rozhodl o stažení podezřelé série léku z trhu, ale o případu neinformoval ministra, který se o skandálu prý dozvěděl až z médií. Ministerstvo kvůli informacím o léku otevřelo zvláštní telefonickou linku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám