Hlavní obsah

Turci se raději vzdají EU, než aby ustoupili ohledně Kypru

ANKARA

Velká většina Turků by raději byla pro přerušení vstupních rozhovorů s Evropskou unií, než aby jejich vláda ustoupila v kyperské otázce. Vyplývá to z posledního průzkumu tureckého institutu pro strategická studia.

Článek

Pro zastavení přístupových jednání, bude-li EU trvat na tom, aby Turecko otevřelo své přístavy a svá letiště kyperskořeckým lodím a letadlům, je 70 procent dotázaných. Tento závazek, vyplývající z takzvaného ankarského protokolu, by mělo Turecko splnit do konce roku. Proti přerušení jednání s Unií je 20 procent, zbylých deset se nedokázalo rozhodnout.

Evropská komise má ve středu vydat hodnotící zprávu o pokroku Ankary, která bude velmi kritická, zejména v pasáži o Kypru. Turci jsou pesimisty, pokud jde o možnost kompromisu ohledně Kypru. V jeho dosažení jich nevěří 63 procent a 74 dotázaných je toho názoru, že i kdyby Turecko ankarský protokol začalo aplikovat, stejně by to vztahy s Unií nezlepšilo. Turecko požaduje jako předběžnou podmínku ukončení izolace severního Kypru.

Turci: EU není spravedlivá

Kandidaturu Turecka do EU podporuje podle tohoto průzkumu jen každý druhý Turek a 81 procent dotázaných uvedlo, že Unie není vůči jejich zemi spravedlivá a upřímná.

Turecká média připomínají, že turecká veřejnost čím dál více znechucena tím, jak EU váhá jasně se k perspektivě vstupu vyjádřit a na Turky stále silněji tlačí v citlivých záležitostech, jako jsou Kypr nebo masakry Arménů za první světové války.

Kyperští Řekové již pohrozili, že budou vetovat každou další etapu jednání s Ankarou. V tom je pravidelně následuje Řecko. Vzhledem k náladám veřejnosti se stále nepřátelštěji ke vstupu Turecka do EU stavějí Francie a Rakousko.

Reklama

Související témata:

Související články

V Unii Turky a Albánce spíš odmítají

Veřejnost evropské pětadvacítky nevítá vstup Turecka a Albánie do Unie. Proti přičlenění Ankary je 48 procent dotázaných, pro jen 39 procent. V případě Albánie...

EU kritizuje Turecko za zpomalení reforem

Evropský parlament ve středu kritizoval zpomalení reforem v Turecku a varoval, že by mohla být ohrožena jeho jednání o vstupu do Evropské unie. Poslanci velkou...

Výběr článků

Načítám