Hlavní obsah

Italové poslali egyptského teroristu na 10 let za mříže

MILÁNO

Soud v italském Milánu poslal v pondělí na deset let do vězení Egypťana Sajída Usmána Ahmada, který je považován za klíčovou osobu krvavých vlakových atentátů v Madridu v březnu 2004. Předpokládá se, že dvaatřicetiletého Ahmada, známého pod přezdívkou Egypťan Muhammad, Itálie následně vydá k procesu do Španělska.

Článek

Ahmadův komplic Jahjá Muhammad Radží byl ve stejném procesu odsouzen k pěti letům vězení. Oba muži byli zatčeni 8. června 2004 v Miláně pro podezření z kontaktů na teroristickou organizaci al-Kajdá. Dosavadní vyšetřování totiž naznačuje, že krvavé atentáty v Madridu z 11. března 2004 řídila právě tato skupina z Itálie.

"Jsem naprosto v klidu. Očekávám, že budu odsouzen, protože jsme v Itálii. Toto je politický proces proti islámu," řekl Ahmad krátce před vynesením rozsudku. Jeho obhájce po výroku soudu oznámil, že podá odvolání.

Žalobce: je to banda vrahů

Podle obžaloby přišel Ahmad, který je považován za odborníka přes výbušniny, do Madridu těsně před útoky na Spojené státy 11. září 2001. Jak na svých webových stránkách informovala zpravodajská stanice BBC, následujících 18 měsíců strávil Ahmad sháněním a výrobou výbušnin. Byl to také Ahamdův mobil, který policie nalezla na místě útoku v Madridu, kde teroristé při útocích na vlakovou soupravu zabili 191 lidí a dalších 1920 osob zranili. [celá zpráva]

Žaloba požadovala pro Ahmada 14 let vězení a pro jeho komplice sedm let. "Skupina vedená Usmánou Ahmadem je banda vrahů, která již udeřila a chtěla uskutečňovat další útoky," prohlásil prokurátor Maurizio Romanelli. Obhájce Egypťana Muhammada naproti tomu požadoval zproštění viny pro nedostatek důkazů. 

 Další členové buňky, která měla blízko k islámské teroristické organizaci Al-Káida a jejíž členové byli připraveni "stát se mučedníky", byli zadrženi v Belgii a Francii a podléhají tamní justici.

Do vězení na 40 000 let

Španělská justice mezitím připravuje zahájení velkého procesu s pachateli madridského teroristického útoku na únor 2007. Pro sedm hlavních obžalovaných v procesu s údajnými atentátníky požaduje španělská prokurátorka celkem téměř 40 000 let vězení. [celá zpráva] Předpokládá se, že na tento proces bude do Španělska vydán i Ahmad.

Reklama

Související články

Španělsko se rozloučilo s oběťmi atentátů

Ve Španělsku proběhl ve středu odpoledne státní pohřeb 190 obětí z 11. března. Obřad provázela napjatá atmosféra. Podle pozůstalých je totiž řada státníků nyní...

Výběr článků

Načítám