Hlavní obsah

Milióny obyvatel západní Evropy byly bez elektřiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Velké oblasti Francie, Itálie a Německa postihl v sobotu asi dvě hodiny před půlnocí rozsáhlý výpadek elektřiny. Problémy přetrvávávaly na řadě míst i v nedělních ranních hodinách, energetický kolaps postihl i Českou republiku.

Článek

Proti původním předpokladům, že na vině mohla být prudká změna počasí, jsou ale příčiny zřejmě jinde. Německá společnost E.ON sdělila, že mohla výpadek způsobit ona při rutinním manévru. Podle společnosti ČEZ problémy zřejmě zasáhly i Českou republiku, i když jen okrajově.

E.ON sdělil, že podle prvních šetření problém zřejmě vzniknul v přenosové síti na severozápadě Německa, kde vzniklo přetížení. Vedle Německa a Francie se výpadky elektřiny projevovaly i v některých oblastech Rakouska, Belgie, Itálie a Španělska. Podle agentury AP se zastavily vlaky, řada lidí uvízla ve výtahu a milióny domácností se ocitly ve tmě.

"Může to souviset s odpojením části sítě s velmi vysokým napětím, k němuž jsme sáhli v Dolním Sasku asi půl hodiny před výpadkem," uvedl E.ON. Firma tam podle plánu odpojila vedení přes řeku Emži, aby umožnila jedné z lodí bezpečně proplout.

Elektrárenské bloky v ČR byly na 50 minut odpojeny

"Po 22:00. hodině tato vlna způsobila automatické ochranné odpojení několika elektrárenských bloků," řekla mluvčí společnosti ČEZ Eva Nováková. "Za 50 minut se podařilo bloky do sítě znovu připojit. Nicméně uvedený vliv v přenosové soustavě se přenesl i do distribuční sítě. Domácností se nedotkl, ale již nyní víme o jednom podniku, který byl výpadkem postižen, a tím byla automobilka Škoda Auto," dodala.

"Výpadek proudu v západní Evropě vedl k tomu, že se energetická soustava v Evropě rozpadla na tři autonomní systémy: jihovýchodní Evropu, střední Evropu a západní Evropu. V Česku tak vznikl výkonový přebytek, a tím pádem bylo elektřiny dostatek," řekla mluvčí České energetické přenosové soustavy (ČEPS) Jana Jabůrková.

Ve Francii bylo bez elektřiny 5 miliónů lidí

Ve Francii bylo bez elektřiny pět miliónů obyvatel, asi jednu hodinu bez energie zůstalo kolem deseti procent Francouzů. Podle společnosti RTE, která provozuje elektrorozvodnou síť, ale obnova dodávek proudu velmi rychle pokračuje. Problémy se dotkly dvou linií velmi vysokého napětí o hodnotě 400 000 voltů.

K obdobným výpadkům jako ve Francii došlo i v dalších zemích západní Evropy. Pierre Bornard z ředitelství RTE prohlásil, že šlo o jev známý jako "dominový efekt". Podle prohlášení, které RTE vydalo, zasáhly především německou elektrorozvodnou síť "mimořádně významné incidenty", jejichž následkem byl "krajní nedostatek elektrické energie".

O výpadku elektřiny velkého rozsahu v Itálii informovala agentura ANSA. Na italském území se problémy v německé síti projevily i hluboko na jihu, například kolem města Lecce, kde proud nešel asi 15 minut. Výpadek zasáhl rovněž severoitalský Piemont, ale "pouze asi na 30 minut".

Do sítí směřuje málo investic

Že má evropská elektrorozvodná síť problémy se ví už dlouho, již řadu let investice do systému pokulhávají, zatímco spotřeba proudu neustále prudce narůstá. Obvykle se tyto problémy se vší naléhavostí projevují především v chladnějších obdobích, zejména s nástupem zimy, kdy jsou provozovatelé elektrorozvodných sítí v různých zemích nuceni sahat k mimořádným opatřením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám