Hlavní obsah

Zvládnu to z pláže. Raab přemluvil Johnsona, aby nemusel kvůli Afghánistánu pryč z dovolené

Novinky, drk
Londýn

Úřad předsedy britské vlády žádal ministra zahraničí Dominica Raaba, aby se předčasně vrátil z dovolené v době, kdy islamisté z Tálibánu kráčeli na Kábul. Raab nějakým způsobem přesvědčil premiéra Borise Johnsona, že zvládne evakuaci Afghánců řídit z dovolené na Krétě. Deníku The Sunday Times to sdělil zdroj z Downing Street. Opozice kvůli skandálu žádá ministrovu okamžitou rezignaci.

Foto: Profimedia.cz

Britský ministr Dominic Raab zahraničí čelí výzvám k rezignaci

Článek

Úředníci z úřadu přesedy vlády Raabovi sdělili už v pátek 13. srpna, aby se kvůli rapidně zhoršující situaci v Afghánistánu vrátil z dovolené domů. Ve stejný den se snažili ministrovi dovolat i jeho podřízení z ministerstva zahraničí, protože bylo nutné, aby Raab zatelefonoval svému afghánskému protějškovi a osobně ho požádal o urychlení evakuací spolupracovníků britské armády z Kábulu.

Tlak na odstoupení britského ministra se zvyšuje, evakuaci tlumočníků neřešili ani jeho podřízení

Zahraniční

Podle ostrovního tisku byl Raab nedostupný, klíčový hovor dokonce neuskutečnil ani nikdo z jeho náměstků, čímž se snaha dostat spřížněné Afghánce do bezpečí značně zkomplikovala.

„V neděli nemohl nikdo v Downing Steet uvěřit tomu, že tam (Raab) není,” řekl deníku Sunday Times vysoce postavený pracovník. „Zřejmě nějak zmanipuloval Borise poté, co jsme mu řekli, aby se vrátil,” dodal.

Nemůže zůstat ve funkci, burcuje opozice

Opozice je z nových informací v šoku a požaduje, aby Johnson svého ministra zahraničí odvolal pro neschopnost a selhání vedení.

Jsem na dovolené, zavolejte později. Jak britský ministr (ne)řídil evakuaci z Afghánistánu

Zahraniční

„Je zarážející, že si ministr zahraničí našel čas zvednout telefon a lobbovat u premiéra za prodloužení vlastní dovolené, ale odmítl zavolat afghánské vládě předtím, než Kábul padl do rukou Tálibánu,” uvedla stínová ministryně zahraničí za Labouristickou stranu Lisa Nandyová.

Na současnou kauzu má jasno i šéf poslanců ze Skotské národní strany, Ian Blackford. „Po tomhle už nemůže Dominic Raab dále zůstat ve funkci,” napsal.

Reklama

Výběr článků

Načítám