Hlavní obsah

Ztracený malajsijský boeing v oblasti není. Vyšetřovatelé chtějí rozšířit pátrání

– Sydney

Vyšetřovatelé, kteří pátrají po zmizelém letadle společnosti Malaysia Airlines z letu číslo MH370, doporučili rozšířit oblast pátrání o dalších 25 000 kilometrů čtverečních. Letadlo, které zmizelo v březnu 2014 na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu, podle nich totiž není v oblasti, která se v současnosti prohledává. Informovaly o tom v úterý světové agentury.

Foto: Stringer, Reuters

Úlomek z boeingu nalezený v Tanzanii

Článek

Australské ministerstvo dopravy ale už uvedlo, že se oblast pátrání rozšiřovat nechystá.

Dosud pátrací pravidlo prohledávalo prostor 120 000 čtverečních kilometrů dna Indického oceánu. Práci by mělo dokončit do ledna příštího roku a zatím se mu nepodařilo na pohřešované letadlo narazit.

Doporučení, aby se prostor pátrání rozšířil, vydali vyšetřovatelé poté, co se v listopadu setkali s leteckými odborníky a zástupci vlád Malajsie, Číny a Austrálie.

Na palubě zmizelého letadla bylo 239 cestujících a členů posádky, značnou část tvořili Číňané. Co se s letadlem stalo, zatím zůstává jednou z největších záhad v historii letectví.

„Poté, co jsme vyloučili tuto (nyní prohledávanou) oblast, identifikovali odborníci oblast zhruba 25 000 čtverečních kilometrů jako oblast s vysokou pravděpodobností výskytu trosek letadla,” uvedl australský úřad pro bezpečnost přepravy (ATSB). Pokud se nenajdou zbytky letadla ani tady, budou považovat vyšetřovatelé všechny možnosti pátrání za vyčerpané, dodali odborníci.

Austrálie: Nejsou věrohodné důkazy

Nově vytyčená oblast leží severně od současné zóny pátrání, na které dosud padly prostředky ve výši 145 milionů dolarů (3,8 miliardy Kč).

Mluvčí australského ministerstva dopravy Kerri Griffithsová krátce po zveřejnění zprávy ATSB uvedla, že Austrálie v současnosti neplánuje rozšiřovat oblast pátrání po troskách letadla malajsijských aerolinek. Zpráva podle ní neobsahuje "věrohodné důkazy", které by takový krok ospravedlnily. Austrálie, Malajsie a Čína se letos v červenci dohodly, že pátrání zruší, pokud se při posledním hledání neobjeví nové důkazy.

Podmořské pátrání nevyneslo na světlo žádné stopy po letadle. Na plážích ostrova Mauricius, na břehu Tanzanie a francouzského ostrova Réunion se ale našly trosky, u nichž se potvrdilo, že pocházejí ze zmizelého letounu. Vyšetřovatelé zkoumají několik dalších trosek nalezených v Mosambiku a v Jihoafrické republice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám