Hlavní obsah

Zraněný Zarkáví uprchl z Iráku, hledá se nástupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMMÁN

Jordánec abú Músa Zarkáví (38), po Usámu bin Ládinovi nejhledanější muž světa, na jehož dopadení USA vypsaly odměnu 25 miliónů dolarů (600 mil. korun), uprchl do některé ze sousedních zemí. Doprovázejí ho dva arabští lékaři, kteří ošetřují jeho průstřel plic. Uvedla to ve středu webová stránka jedné z islámských organizací.

Článek

Podle listu Washington Post už odboj v Iráku hledá jeho nástupce, pro případ, že Zarkáví zranění podlehne. Podle tohoto zdroje byl Zarkáví zasažen "mezi ramenem a hrudníkem při víkendových bojích v okolí Ramádí".  Zahynul při nich jeden ze Zarkávího blízkých a několik arabských bojovníků.

V úterý Zarkávího skupina al-Kajdá v Iráku vyzvala stoupence, aby se za Zarkvího modlili, protože je zraněn. Muž jménem Chálidí, který se vydává za autora středeční zprávy, sdělil, že informaci o odchodu Zarkávího z Iráku poskytli lidé blízcí bojovníkům v Iráku.

Zarkávího z Iráku tajně odvezli před několika dny při "komplikované operaci". Jeho stav je údajně stabilizován, i když mu kulka vnikla do pravé plíce.

Podobně jako úterní prohlášení Zarkávího skupiny nejsou blízkovýchodní bezpečnostní zdroje schopny ani dnešní zprávu nijak ověřit. Americká armáda zprávy o zranění nepovažuje za ověřitelné a po vůdci odboje nepřestává pátrat.

Šéfredaktor londýnského arabského listu Al-Kuds al-Arabí Abdal Barí Atván považuje informaci o Zarkávího zranění za věrohodnou. Jednak proto, že je pod úterním oznámením podepsán muž pověřený komunikací skupiny se světem, a také proto, že skupina do 24 hodin zprávu nedementovala, jak to v případě mylných informací vždy činila. "Zarkáví je bezpochyby zraněn těžce, jinak by o jeho stavu neinformovali,"řekl Atván.

Vylučuje hypotézu americké armády, podle níž má možná informace o Zarkávího zranění uspat jeho pronásledovatele. "Domnívám se, že Zarkáví umírá. To oznámení byla předehra k informaci o jeho smrti," tvrdí Atván.

Informace o Zarkávího zranění se objevují pravidelně. Naposledy ji přinesl 15. května britský list The Sunday Times, podle kterého musel nedávno Zarkáví vyhledat ošetření v nemocnici v Ramádí.

Vyklouzl z pasti

Zarkáví má v Iráku má na starosti organizování ozbrojených útoků jak proti členům nové irácké vlády, tak proti civilistům a příslušníkům zahraničních sil. Jeho lidé také stáli za únosem a popravami několika cizinců, některým údajně podřízl hrdlo přímo Zarkáví.

V posledních měsících se mu několikrát podařilo vyklouznout z pasti, mj. při ofenzívě USA u Fallúdže loni v prosinci. Arabská média uváděla, že unikl v přestrojení za ženu.

Britský nedělník The Sunday Times napsal v polovině května, že zraněný Zarkáví se léčil v nemocnici v západoiráckém městě Ramádí. Když dorazil do nemocnice, silně krvácel.

Reklama

Související články

Zarkáví byl prý zraněn v boji

Jordánec abú Músa Zarkáví (38), po Usámu bin Ládinovi nejhledanější muž světa, je zraněn. Na své internetové stránce to v úterý oznámila irácká odnož...

Výběr článků

Načítám