Hlavní obsah

Zraněný Čech na ruské sopce zemřel

Novinky, DPA, ČTK, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JEKATĚRINBURG

Ruským záchranářům se alpinistu zraněného při výstupu na kamčatskou sopku Ključevskaja zachránit nepodařilo. Muž zemřel ještě před jejich příchodem. Pětičlenná výprava při cestě k místu, kde zraněný s kolegy uvízl, potkala tři z nich, kteří již mrtvé tělo snášeli do základního tábora.

Foto: Ondřej Smolka

Plakát M-klub Party

Článek

Podle spolumajitele cestovní kanceláře Turistika a hory Martina Kráčalíka, jenž je v úzkém kontaktu s českým vicekonzulem v Jekatěrinburgu Ivem Slavíčkem, není dosud jasná identita zemřelého. Agentura ITAR-TASS tvrdí, že jde o 44letého Miloše S.

Agentuře Interfax zprávu o smrti horolezce potvrdil mluvčí ministerstva pro zvláštní události.

Smrt českého horolezce zatím nemůže potvrdit mluvčí českého MZV Vít Kolář. "Musíme počkat na oficiální sdělení ruských úřadů a potom budeme přednostně informovat rodinu zemřelého," řekl Právu. Podle něj český generální konzulát v Jekatěrinburgu úzce spolupracuje se záchranným týmem na sopce Ključevskaja a je ve spojení s ruským ministerstvem pro mimořádné situace.

Mluvčí tohoto ministerstva Viktor Bělcov podle agentury RIA-Novosti oznámil, že v případě zemřelého turisty jde o 43letého Milana S., který byl těžce zraněn na zátylku a svému zranění podlehl.

Češi čekají na automobily

Zástupce ruského ministerstva pro mimořádné situace Viktor Belcov podle agentury ITAR-TASS řekl, že ruští záchranáři vystoupali dnes ráno do výšky 2700 metrů, kde narazili na tři české turisty, kteří se snažili snést dolů tělo svého kolegy.

Záchranáři nechali tělo na místě a pomohli sestoupit ostatním do tábora ve výšce 2500 metrů. Tam je nyní přítomno dalších 12 lidí. Ve výšce 4300 metrů zůstávají podle ruské agentury další čtyři turisté. Všichni klienti cestovní kanceláře jsou podle Kráčalíka v bezpečí. "Někteří pomáhají v práci záchranářům," informoval Novinky.

Skupina čeká na zlepšení počasí, aby mohl vzlétnout vrtulník a dopravit zemřelého turistu do údolí. Ostatní její členové spolu se záchranáři budou moci odjet terénnímu auty.

Sopka se otřásá

Zbylých sedmnáct horolezců se podle ITAR-TASS rozdělilo do dvou skupin a před dvěma dny se nacházeli ve výšce 4300 a 4500 metrů. Sopka celkově měří 4750 metrů. Zraněný byl ve vyšším táboře.

Teplota vzduchu na sopce nyní dosahuje 7 stupňů Celsia a horu halí prstenec husté mlhy. Za posledních 30 hodin seismologové zaznamenali 17 místních otřesů v hloubce asi 30 km pod centrálním kráterem.

Skupina, jejímž členem byl mrtvý turista, se v pondělí, kdy bylo ještě poměrně pěkné počasí, vydala sólově bez průvodce na výstup na sopku. Podle dostupných informací nešlo z hlediska vysokohorské turistiky o žádné nováčky. Během cesty udeřil jednoho ze skupiny padající kámen do hlavy. Následně, podle neověřených informací, se zraněný zřítil do hloubky 30 metrů. Incident by mohl souviset se stávajícími otřesy vulkánu.

Výstup není prý náročný

Kráčalík charakterizoval výstup na vulkán jako poměrně nenáročný, k němuž není třeba speciální horolezecké výbavy jako lana a skoby. "Přirovnal bych to k vysokohorskému chodníčku, nebo jako cesta na Sněžku, ale bez dnešního dláždění kameny," řekl zástupce CK.

Podle něj však taková srovnání kulhají, protože na Ključevské, ale i na ostatních okolních horách nejsou žádné značky. Také přírodní poměry jsou mnohem rozmanitější a složitější. "To je ale právě to lákavé na těchto horách. Kamčatka je v jistém smyslu divočejší a krásnější než Aljaška," dodal Kráčalík.

Anketa

Mají horolezci morální právo vydávat se na nebezpečné výstupy, kde možná při jejich záchraně budou riskovat životy další lidé?
ano
37,6 %
ne
62,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 574 čtenářů.

Reklama

Související články

V Rusku evakuováni další čeští horolezci

V pohoří Pamír zahynul český horolezec. Devět jeho kolegů odsud odvezl v úterý vrtulník. Uvedl to mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Stav jiného...

Výběr článků

Načítám