Hlavní obsah

Zrádce jaderného tajemství Izraele po 18 letech na svobodě

Právo, Novinky, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

Osmnáct let, z toho 11,5 roku na samotce, strávil izraelský jaderný technik Mordechaj Vanunu (49) za mřížemi za to, že v říjnu 1986 vyzradil britskému listu The Sunday Times přísně utajovaný vojenský nukleární program židovského státu. Ve středu v deset hodin SELČ na něj čekalo u věznice Šikma v Aškelonu několik set stoupenců.

Foto: Anna Čelouchová

Barokní kostelíček Máří Magdalény.

Článek

Propuštění Vanunua provázely dohady. Izraelský tisk dokonce ještě ráno naznačoval, že by mohlo být o několik dní odloženo. Vanunu totiž údajně odmítal spolupracovat s úřady a přistoupit na jejich podmínky. Nechtěl například sdělit, kde bude na svobodě pobývat.

Čekali i adoptivní rodiče

U příležitosti Vanunuova propuštění přijelo do Izrael i devět desítek jeho stoupenců, vesměs mírových aktivistů, ze zahraničí. Nechybějí ani jeho američtí adoptivní rodiče Nick a Mary Eoloffovi, kteří mu před lety chtěli osvojením napomoci k občanství USA, a tím k rychlejšímu odchodu na svobodu.

Vedení věznice prý kvůli vylepšení své reputace před světovou veřejností nechalo podle listu ST nabílit bránu a vysázet u vchodu nové palmy. Právě americký pár ale Vanunua v pondělí navštívil ve věznici a shledal ho velmi zklíčeným. Důvodem prý jsou především rozsáhlá omezení občanských svobod, jimiž bude Vanunu svázán i po odchodu z vězení.

Vláda i pozice jsou jednotné

"Moredechaj Vanunu vyzradil státní tajemství o jaderném závodu v Dimoně," uvedla izraelská vláda ve svém prohlášení. "Nadále má k dispozici tajné údaje, a to i takové, které dosud nezveřejnil," zdůvodnila pokračující restrikce.

Podobně se na Vanunua dívá i vůdce opozice ze Strany práce Šimon Peres, který v 60. letech za svou zemi koordinoval nákupy jaderných technologií od Francie, dnešního častého kritika židovského státu a zastánce arabských zájmů.

"Vanunu porušil normy a zradil svou zemi," prohlásil včera nositel Nobelovy ceny za mír Peres ve vojenském rozhlase. "Toto je spravedlnost," dodal k omezením.

Vanunu strategické údaje vyzradil z ideologických pohnutek a průběžně hrozil, že v tom bude pokračovat. O tom jak tomu zabránit, diskutovali právní a bezpečnostní experti několik měsíců a ačkoliv někteří poukazovali, že Vanunuovy poznatky z poloviny 80. let dávno překonal technický pokrok, ve hře bylo i domácí vězení.

V pondělí Vanunu dostal všechny zákazy písemně, přičemž podle listu Ha´arec byla - kvůli jejich špatnému ověřování i legálním aspektům - některá omezení zrušena.

O Cindy mluvit může

Vanunu tak nyní smí hovořit i o svém únosu do Izraele, z doby, kdy židovský stát zjistil, že jsou v britském tisku připraveny k otištění jeho výpovědi a fotografie z Dimony. Technika vylákala z Londýna do Říma agentka Mosadu vydávající se za americkou turistku Cindy a poté byl z Itálie propašován omámený lodí.

Ani na svobodě ale nesmí hovořit o svých poznatcích z jaderné sféry, a to ani o těch, které již vyzradil britským novinářům. Musí také policii nahlásit každého reportéra, který by se pokoušel smluvit si s ním rozhovor. Padl však zákaz přiblížit se na méně než 500 metrů k diplomatickým úřadům v Izraeli.

Vanunu má nyní pode bezpečnostních zdrojů bydlet v luxusním obytném komplexu Andromeda Hill v Jaffě. Jak dlouho a v jakém rozsahu bude nadále omezován, prý záleží především na jeho chování.

Co nadále nesmí

  • dostat cestovní pas rok
  • opustit Izrael
  • vstupovat na velvyslanectví
  • přibližovat se k hraničním bodům
  • debatovat po internetu
  • poskytovat interview
  • hovořit s nikým o Dimoně

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám