Hlavní obsah

Zprávy o Iráku vyvolaly v Británii skandál

LONDÝN

Zahraničněpolitický výbor britského parlamentu ve středu obvinil ředitele tiskového odboru britského premiéra Tonyho Blaira Alistaira Campbella z podvodu, kterého se dopustil ve druhé zprávě o iráckých zbraních zveřejněné v únoru. Dokument, který se odvolává na řadu zdrojů, zejména na zpravodajské služby, způsobil před několika týdny skandál.

Foto: Daniela Ševčíková
Článek

Podle některých zpráv jde totiž z velké části o naprostou kopii americké studentské práce, a to včetně pravopisných chyb. Předseda výboru Donald Anderson na začátku slyšení řekl, že Campbell je obviněn ze přizdobování důkazů, které mělo vést k tomu, aby parlament i veřejnost souhlasily s válkou. Výbor dospěl k závěru, že Campbell ve druhé zprávě podvedl jak parlament, tak samotného premiéra.

"Tato druhá zpráva byla pouhým tiskovým prohlášením, které vypracoval můj odbor a které bylo určeno redaktorům šesti (britských) nedělníků," bránil se Campbell. Odmítl přitom nařčení, že chtěl vyvolat dojem, že zpráva byla zpracována na základě informací získaných zpravodajskými službami. Současně řekl, že okopírování práce amerického studenta "bylo chybou".

Spory s BBC

Campbell ve své obhajobě také obvinil rozhlasovou stanici BBC, že za aférou kolem zprávy je její expert na otázky obrany Andrew Gilligan. Gilligan Campbella před časem obvinil, že údajně "nafoukl" zprávu o nebezpečí, které znamenají irácké zbraně hromadného ničení, a že spis přes výhrady zpravodajských služeb "upravil". V tomto případě ale šlo již o spis, který k iráckému nebezpečí vydala vláda v září 2002.

Gilligan obvinil Campbella, že do této zprávy svévolně zapracoval zmínku, podle níž režim iráckého prezidenta Saddáma Husajna je s to použít zbraně hromadného ničení do 45 minut. Přestože Campbell trvá na tom, aby se mu BBC omluvila, stanice uvedla: "Nedomníváme se, že se musíme omluvit... a litujeme, že Alistair Campbell si vybral k obvinění ze lži Andrewa Gilligana a BBC."

Straw připustil problémy

V úterý vypovídal před stejným výborem ministr zahraničí Jack Straw. V souvislosti s druhou zprávou k iráckým zbraním, kterou vypracoval Campbellův odbor, připustil, že znamená pro nynější Blairovu labouristickou vládu "velkou nesnáz".

Cambellovo středeční vystoupení nerozptýlilo pochyby o oprávněnosti zahájit válku jen na základě informací zpravodajských služeb, zejména když byly v rozporu s tvrzeními OSN.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám