Hlavní obsah

Zná náš region, říká Babiš o von der Leyenové. Doufá, že ji Češi podpoří

Předseda české vlády Andrej Babiš doufá, že 21 českých europoslanců bude postupovat jednotně a při hlasování 16. července podpoří úterní návrh summitu EU, aby se novou předsedkyní Evropské komise stala německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová. Babiš to řekl na tiskové konferenci po skončení rekordně dlouhého bruselského summitu.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Andrej Babiš hovoří v Bruselu s novináři

Článek

Babiš považuje za důležité, že se České republice a zemím visegrádské skupiny spolu s Itálií podařilo zabránit tomu, aby se vedení komise ujal „spitzenkandidát", tedy vedoucí kandidát některé z evropských frakcí. Zejména nechtěli kandidáta evropských socialistů a nynějšího prvního místopředsedu Evropské komise Franse Timmermanse.

„Od začátku jsme tento systém kritizovali, odmítáme jej. A nakonec jsme byli úspěšní,” prohlásil Babiš.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans

Na hlavu dlouholetého nizozemského a evropského politika Timmermanse v minulých dnech premiéři Česka, Polska a Maďarska snesli řadu kritických výhrad: od jeho údajného promigračního postoje přes zaujatost a neznalost Střední Evropy a obvinění z názorové blízkosti ke komunismu až po osočení z toho, že je „mužem George Sorose”, tedy filantropa podporujícího občanskou společnost, kterého především Budapešť vnímá jako svého úhlavního nepřítele.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyen v Tallinu na setkání ministrů obrany EU

Německá ministryně, která by se po potvrzení europarlamentem měla od listopadu na pět let ujmout vedení Evropské komise po Jeanu-Claudeu Junckerovi, je podle Babiše zkušená konzervativní politička, spolupracovnice kancléřky Angely Merkelové se zkušeností z vládní i soukromé sféry. Evropští i čeští politici a diplomaté ji podle českého premiéra dobře znají třeba z různých jednání Severoatlantické aliance.

„Zná Českou republiku, zná náš region, pro nás je to samozřejmě podstatně lepší volba než Timmermans,” prohlásil Babiš.

Výměna vedení EU
Každých pět let se v Evropské unii mění vrcholné orgány, tedy Evropská komise a její vedení, předseda Evropské rady a Evropský parlament.
Evropský parlament je zákonodárný orgán, volí se každých pět let. Projednává a schvaluje zákony i rozpočet. Také schvaluje předsedu Evropské komise a její členy.
Evropská komise je výkonným orgánem, který předkládá návrhy zákonů a je odpovědný za provádění rozhodnutí EP. Navrhuje rozpočet, rozděluje prostředky EU a dbá na to, aby ve všech členských zemí platilo právo EU. Také zastupuje EU v zahraničí. Má 28 komisařů, kteří mají na starosti jednotlivé oblasti, každý komisař je z jiné země EU.
Předsedu Evropské komise navrhuje Evropská rada. Schvaluje ho Evropský parlament. Kandidát na předsedu pak vybírá jednotlivé komisaře z návrhů členských zemí. Seznam kandidátů musí zase schválit Evropská rada a Evropský parlament pak hlasuje o tom, zda bude komise schválena jako celek.
Členy Evropské rady jsou hlavy států nebo předsedové vlád všech členských států EU, předseda Evropské rady a předseda Evropské komise. Evropská rada není legislativní orgán, určuje priority EU. Má na starosti politickou agendu. Předseda Evropské rady je volen jejími členy, reprezentuje EU navenek, občas bývá nepřesně označován za „prezidenta EU“.
Politiku EU koordinuje Rada EU, kterou tvoří ministři vlád všech členských zemí. Předsednictví se vždy na půl roku ujímají jednotlivé země EU.
V rámci nepsaného pravidla platilo, že si funkce v EU rozdělovali tzv. spitzenkandidáti, hlavní kandidáti nejsilnějších stran, tedy socialistů a lidovců, kteří vedli strany do voleb. To se v roce 2019 nestalo, i když dál platí, že zástupce jedné z těchto stran usedne do čela Evropské komise a druhý do čela Evropského parlamentu. Nejsou to ale vedoucí osobnosti stranických bloků, které vzešly z voleb do Evropského parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám