Hlavní obsah

Zmizelé turisty v Alžíru unesli

– ALŽÍR

Alžírsko uvedlo, že 31 turistů z Evropy, kteří zmizeli v saharské poušti během posledních dvou měsíců, je zadržováno. Oficiální představitelé země jsou v kontaktu s jejich únosci. Mezi zadržovanými turisty je 15 Němců, deset Rakušanů, čtyři Švýcaři, jeden Švéd a jeden Holanďan.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

"Uskutečňují se kontakty s cílem osvobodit turisty," uvedl předseda parlamentní komise pro turistiku Muhammad Karút v alžírském rozhlase. V pátek alžírské ministerstvo vnitra obdrželo podle jeho slov určité signály, že turisté jsou naživu.  Podle vládního zdroje jsou ze zadržování turistů, kteří cestovali v sedmi oddělených skupinách, podezíráni ozbrojení povstalci.

Některá alžírská média spekulovala, že zmizelí turisté mohli být uneseni Salafistickou skupinou pro kázání a boj (GSPC), která bojuje proti alžírské vládě. Skupina je podezřelá ze styků s teroristickou sítí Usámy bin Ládina.

Alžírsko již vyslalo tisíce vojáků, aby pátrali na Sahaře po zmizelých turistech. Všichni pohřešovaní turisté cestovali vlastními auty bez průvodce v alžírské části Sahary, která v tomto státě pokrývá více než dva miliony kilometrů čtverečních. Všichni ale patřili ke zkušeným cestovatelům a možnost, že by v poušti zabloudili a zahynuli, jejich příbuzní vylučují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám