Hlavní obsah

Zkázu bavorské haly zavinily i spoje trámů

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAD REICHENHALL

Na zřícení střechy zimního stadiónu v bavorském Bad Reichenhallu, které stálo patnáct životů, se zřejmě podepsala nesoudržnost lepených spojů trámové konstrukce budovy.

Článek

"Nejméně na pěti z dvaceti úlomků spoje vůbec nedržely. To mohlo přispět ke zřícení konstrukce," potvrdil revizní statik Walthari Fuchs z Traunsteinu.

Nástupnická firma výrobce střechy označila za možného viníka pádu budovy vodní kondenzát. "Na konstrukci se usazoval celá léta a mohl ji poškodit," řekl Joachim Netschert, šéf firmy Deuter. "Střecha se prolomí v místě největšího zatížení. U plochých střech to bývá střed, ten by měl vydržet čtyřnásobné zatížení v porovnání s okraji."

Týdeník Focus cituje svědky, kteří nemluví o kondenzátu na dřevě, ale o tom, že do haly zatékalo. Obchodník Herbert Röde si vzpomíná na bleší trh pořádaný loni v dubnu: "Spočítal jsem třicet desetilitrových kbelíků na zachycování vody." Hokejisté místního klubu EAC vyprávějí o kbelících, které pravidelně rozestavovali při trénincích. Šéf oddílu Thomas Rumpeltes o tom několikrát informoval město - nic se však nestalo.

Starosta Wolfgang Heitmeier (55), který řídí radnici už 18 let a jenž opakuje, že nic nezanedbal, se dostává pod stále větší tlak. Lidé mu vyčítají, že nechal draze modernizovat pěší zónu, ale neopravil sportovní halu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám