Hlavní obsah

Život v Londýně se vrací k normálu

LONDÝN/CANBERRA

Australský premiér John Howard bez uvedení zdrojů v pátek sdělil, že počet obětí výbuchů v Londýně dosáhl 52, britské úřady uvádějí 37 mrtvých. Pokračuje pátrání po útočnících, kteří ochromili dopravu ve městě. Ta opět funguje a vláda vyzývá lidi, aby šli do práce a vedli každodenní život.

Článek

Scotland Yard potvrdil, že nejvíce osob - jednadvacet - zahynulo při explozi mezi stanicemi King´s Cross a Russell Square, po sedmi jich zemřelo při výbuších na mezi Aldgate Road a Liverpool Street a na stanici Edgware Road. Nálož v autobusu u Upper Woburn Place u Tavistock Square si vyžádala dva mrtvé.

Den po atentátu v Londýně metro většinou jezdí, sedm je jich plně v provozu, na dalších mohou vlaky jezdit opožděně, mimo provoz zůstávají linky Circle, Hammersmith a City. Stanice King´s Cross slouží jen pro přestup. Autobusy objíždějí místa výbuchů. Vláda žádala lidi, aby šli do zaměstnání jako každý jiný pátek, nabádala je však k ostražitosti.  Zaměstnavatelé však po nich nechtěli, by šli do práce.

Ve stanicích podzemní dráhy bylo ráno vidět málo lidí. "Všechno se zdá být normální. Lidí je tady vyloženě málo. Myslím, že provoz je poloviční oproti normálu," řekl  jeden cestující u východu ze stanice Blackfriars.

Britský premiér se účastní v pátek závěrečného dne summitu G8, britská královna Alžběta II. navštíví zraněné.

Rukopis al-Kajdá

Rozbíhá se masivní pátrání po organizátorech a pachatelích bombových útoků. Ministr zahraničí John Straw uvedl, že čtvrteční atentáty mají všechny známky útoků al-Kajdá. Útoky proběhly v relativně malém časovém rozpětí necelé hodiny a zaměřilo se na zranitelné civilisty, aniž by je předem varovalo  Také se k nim na internetu přihlásila dosud neznámá odnož Tajná skupina džihádu a al-Kajdá v Evropě, tvrzení však zatím nebylo možné ověřit.

Útok sebevraha

Britské listy spekulují, že nejméně jeden z útoků byl dílem sebevražedného atentátníka, což by byl první podobný případ v Evropě. Deníky citují svědky, podle nichž do autobusu, který se o chvíli později stal terčem jednoho z útoků, nastoupil mladý muž, jenž prý jevil známky nervozity a měl u sebe podezřelou tašku. Je možné, že výbuch v autobusu opravdu způsobil sebevražedný atentátník, nebo že šlo o náhodnou explozi bomby, se kterou některý z teroristů směřoval do metra.. Možnost, že šlo o útok sebevraha policie sleduje, ale zatím ji nemůže potvrdit ani vyvrátit.

Strach muslimů

Londýnští muslimové se obávají reakcí svých spoluobčanů.  Mnoho muslimů v londýnské ulici Edgware Road, která je domovem řady obchodů patřících Libanoncům, Iráčanům či Egypťanům, útoky odsuzuje. I přesto se však obává, že se stanou oběťmi pomsty a odplatných akcí. "Celý svět nyní na mě bude ukazovat a říkat, že jsem arabský a muslimský terorista," uvedl devětadvacetiletý manažer jedné libanonské restaurace Zakaria Koubissi. "Čekáme, že budeme pronásledováni. Je to přirozená reakce, ale lidé by měli vědět, že islám neříká, ani nám neumožňuje zabíjet nevinné lidi."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám