Hlavní obsah

Židovští osadníci vypracovali kontroverzní mírový plán

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

Vedení židovských osadníků z pásma Gazy a západního břehu Jordánu připravilo se skupinou pravicových poslanců Knesetu vlastní návrh mírového plánu pro urovnání izraelsko-palestinských vztahů. Informoval o tom ve středu deník The Jerusalem Post.

Foto: Milan Haluška

Slavnostní přestřižení pásky

Článek

Zprávy o dosud utajované alternativní kampani se objevily v době, kdy někteří levicoví politici poutají pozornost ke své, tzv. ženevské dohodě s Palestinci, jež by znamenala rozsáhlé ústupky židovského státu.

Premiér Ariel Šaron nadto v neděli naznačil možnost jednostranných vstřícných gest vůči Palestincům, přičemž rozruch vyvolaly nepotvrzené náznaky, že předseda vlády je ochoten navrhnout evakuaci některých izolovaných osad.

Konec představ o dvou státech

"Náš plán je odpovědí na cestovní mapu a na ženevskou dohodu, které představují velmi špatná řešení," řekl dnes vojenskému rozhlasu Benzi Lieberman z vedení Rady židovských osad v Judeji, Samaří a v Gaze (Rada Ješa).

Na "osadnickém" mírovém plánu se přitom podíleli i zákonodárci zvolení za blok Likud, jehož šéf Šaron na jaře mezinárodně navrženou cestovní mapu ve vládě vehementně prosazoval. Zpravodajský server Ynet uvedl, že za iniciativou stojí 14 poslanců 120členného parlamentu.

Návrh především předpokládá definitivní ústup od vize dvou států, na níž stojí veškeré dosavadní kroky mírového procesu. Židovské osady by zůstaly na svých místech, Palestincům by ale mělo být nabídnuto izraelské občanství. Tajemník Rady Ješa Adi Minc ale včera v Izraelském rozhlase řekl, že nemusí jít o občanství s plnými právy.

Vlivný člen Rady Ješa rabín Daniel Šilo ale odmítá i volební právo pro Palestince. "To by byla politická sebevražda. Pokud je toto základem plánu, pak ho nepodpoříme."

Kritika přišla i od radikální pravice

Osadnický návrh včera kritizovali zastánci ženevské iniciativy, paradoxně ale také jiná křídla na pravicové scéně. Upozornil na to deník Ha´arec s tím, že pravicoví radikálové i takovýto návrh, upírající Palestincům slibovaný vlastní stát, považují za "ústupek terorismu a zradu vlasti". "Celá země musí být pod suverenitou Izraele. Odmítáme veškeré návrhy rozdělení země s pásmy pro Araby," stojí v petici, již podepsala řada osadnických rabínů, ultrapravicových politiků či radikální sionistická organizace Ženy v zeleném.

Návrh kolonistů

bude zrušena palestinská samospráva

Izrael bude v celém prostoru od Středozemního moře až po Jordán

palestinským zájemcům bude umožněno získat izraelské občanství

celý Izrael i okupovaná území budou rozděleny na kantony s právem volit své poslance - avšak tak, aby se neprojevila palestinská početní převaha v některých z nich a zůstal definitivně zachován "židovský charakter" země.

premiérem bude vždy Žid, vicepremiérem Arab

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám