Hlavní obsah

Ženu chtějí po 15 letech odpojit z přístrojů, zasedá kongres

Právo, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

V pátek večer má být Američanka Terri Schiavová (41), která po odumření mozku žije 15 let pouze vegetativním životem, odpojena od vyživovací trubice. Michael Schiavo tak s potvrzením soudu chce smrtí hladem ukončit manželčino trápení. Republikány ovládaný Kongres Floridy urychleně projednává zákon umožňující zvrácení aktu. Terri totiž bude umírat řadu dní.

Foto: Archiv Muzea Brněnska

Michael Fuhrmann s autorem výstavy Jakubem Pernesem v galerii Celnice, 6. 9. 2018

Článek

"Snad by soudce mohl projevit trochu laskavosti vůči legislativní moci," prohlásil ve středu floridský guvernér a bratr prezidenta USA Jeb Bush.

Snahou přimět soudní moc, aby pozastavila výkon rozsudku až do přijetí nového zákona, či jej zpětně změnila, vyděsil guvernér liberální kruhy a zejména lékařskou komunitu.

"Obáváme se, že teď by stát mohl chtít mluvit do všech medicínských metod, jež mají přímou souvislost s udržením pacientova života," řekl Právu lékař a spisovatel Jiří Lamberk, který na Floridě působí jako anesteziolog téměř třicet let. "Tento velmi emocionální případ by tak dal nejkonzervativnějším silám do rukou trvalou kontrolu nad medicínskou etikou," varoval.

Zákonodárci se přou o přísnost normy

"Chtějí snad nutit lékaře, aby vyndávali pacientům respirační přístroje," reagoval ironicky Michael Schiavo v místní televizi. "Co je to za vládu," tázal se. Michael v sedmiletém sporu o život své manželky argumentuje tím, že mu Terri dávno před nehodou ústně svěřila, že nechce být udržována při životě uměle, což rodiče popírají.

Zatímco floridský Senát navrhoval, aby tzv. Terriin zákon zakazoval ukončit život nevyléčitelně nemocného pacienta odpojením od přístrojů jen v případech, kdy se na tom neshodne širší rodina, Sněmovna reprezentantů požadovala úplnou ochranu života bez ohledu na zdravotní prognózu, přičemž obě komory hodlaly respektovat písemnou vůli pacienta.

Nulová naděje na záchranu

"Každého pacienta se před operací ptám, jestli si přeje, aby v případě fatální komplikace byl nadále udržován při životě uměle," vysvětlil Lamberk.

Zmínil ovšem i případy, kdy jeho operační tým na vlastní zodpovědnost zachránil krevní infuzí život pacientovi, jemuž to jeho náboženské přesvědčení zakazovalo. Zachráněný lékařské rozhodnutí dodatečně přivítal. V Terriině případu je však šance na zlepšení prakticky nulová.

Michael Schiavo odmítl milión dolarů, jež mu týž den nabídl kalifornský mediální magnát Robert Herring, jestliže vyslyší přání svého tchána a svolí s předáním Terri z hospice do péče rodičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám