Hlavní obsah

Zemřela sloupkařka Liz Smithová, která „stvořila Trumpa“

Právo, Jiří Roškot

Byli stvořeni jeden pro druhého. Protřelá bulvární sloupkařka Liz Smithová a o 23 let mladší realitní magnát Donald Trump, který se chtěl stůj co stůj prodrat do newyorské společenské smetánky. Bylo to v polovině 70. let. V listopadu žurnalistka ve věku 94 let zemřela.

Foto: Stephen Chernin, ČTK/AP

Liz Smithová na snímku z roku 2009

Článek

„Trumpův vzestup mezi celebrity byl produktem energické injekce bulvární žurnalistiky do krevního oběhu newyorských médií v 70. a 80. letech,“ napsal list The Washington Post v ohlédnutí za 94letou Smithovou.

Trump, jenž trpěl mindrákem, že stále nemá křeslo v zasedačkách newyorské podnikatelské elity, dostal školení od svého rádce - právníka ranaře Roye Cohna. Ten proslul tím, že si zavazoval politiky, i tím, že v 50. letech pracoval pro senátora Josepha McCarthyho, který pořádal hony na levicově smýšlející Američany.

Psala o tom, co celebrity chtěly

Cohnova rada zněla: pěstovat si bulvární novináře, objevovat se v těch správných nočních klubech a nechat se vidět s nejpřitažlivějšími modelkami a vycházejícími hvězdami.

Smithová začala v roce 1976 psát pro list The Daily News a v ostré konkurenci s deníkem The New York Post se Trump stal pravým požehnáním. Věděla, jak si ho naklonit. „Získala přístup k celebritám tím, že psala příběhy, které chtěly, a spíš než aby o nich šířila pikantnosti, což z některých sloupkařů udělalo mezi velkými jmény nežádoucí osoby,“ napsal WP.

S Trumpem to byla přízeň oboustranná a okázalá, ale především účelová. Smithová cestovala s magnátem a jeho manželkou Ivanou, Trump ji dokonce veřejně objímal, ačkoli, jak sám přiznal, trpí germofobií, respektive chorobným strachem z bakterií, a stále si myje ruce.

S časovým odstupem pak o sobě bez obalu napsali. „Byl králem nadsázky a měl dotek Elvisovy vulgárnosti, která ho přiblížila obyčejnému člověku,“ vzpomínala žurnalistka. „Liz mi natolik lezla do zadku, až to bylo trapné,“ poznamenal Trump ve své knize.

Rozvod s Ivanou z ní udělal hvězdu

Ovšem tehdy se vzájemně potřebovali a pravá „žeň“ nastala na prahu 90. let, kdy proskočily fámy, že Trump randí s modelkou Marlou Maplesovou a manželství s Ivanou se rozpadá. Smithová vyzvala magnáta, aby jí poskytl exkluzívní rozhovor.

Ujišťovala ho, že v jejích rukou bude mít šetrné zacházení, ale Trump odmítl. A tak když odjel do Japonska, pozvala zhrzená Ivana naopak Smithovou k sobě a zasypala ji informacemi. Od té doby a po celý rozvod Trumpových „kopala“ Smithová za Ivanu.

Konkurenční Post zůstával naopak na straně magnáta, jelikož majitel listu s ním byl zadobře. Smithová psala o kauze nepřetržitě tři měsíce. „Lidé se nemohli Trumpa nabažit a já jsem byla hvězda,“ vzpomněla v předloňské knize.

Její exkluzívní informace z ní udělaly v té době nejlépe placenou novinářku. Trump tehdy sice volal po jejím propuštění, ale to asi bylo také součástí celé mediální hry. Později totiž uznal, že kolotoč kolem rozvodu jej posunul do kýženého epicentra celebrit - byť za cenu zveřejňování citlivých věcí z osobního života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám