Hlavní obsah

Zemřel matematik John Nash, hrdina filmu Čistá duše

• Aktualizováno

Nositel Nobelovy ceny za ekonomii, americký matematik John Nash, zemřel i s manželkou Alicií při havárii taxíku v New Jersey. Rodině okamžitě na Twitteru vyjádřil soustrast i herec Russel Crowe, který ztvárnil postavu matematika ve filmu Čistá duše.

Foto: Profimedia.cz

John Nash na snímku z roku 2010

Článek

„Zasáhlo mě to. Mé srdce je s rodinou Johna a Alicie. Byli úžasný pár. Čisté duše, čistá srdce,“ napsal Crowe na Twitteru.

Šestaosmedásátiletý matematik univerzity v Princetonu Nash zemřel v sobotu společně s manželkou, uvedl s odkazem na vyjádření policie server NJ.com.

Řidič taxi, v němž manželský pár seděl, ztratil při předjíždění kontrolu a narazil do svodidel. Náraz Nashovy vymrštil z auta ven. „Zdá se, že neměli zapnuté bezpečnostní pásy,“ uvedl policejní mluvčí.

Řidič taxíku vyvázl z nehody pouze se zraněním. Po převozu do nemocnice lékaři oznámili, že jeho život v ohrožení není. Také auto, které taxík předjížděl, havarovalo. Jeho řidič si po nehodě stěžoval „jen” na bolest krční páteře.

BEZ KOMENTÁŘE: Geniálního matematika ztvárnil ve filmu Čistá duše herec Russell CroweVideo: Universal Pictures

Nash, který proslul svým výzkumem na téma teorie her, dostal Nobelovu cenu za ekonomii v roce 1994. Trpěl paranoidní schizofrenií. Bojovat s nemocí mu pomáhala právě jeho o čtyři roky mladší manželka, jak ukázal i film Čistá duše (v originále A Beautiful Mind) z roku 2001 s Russelem Crowem v hlavní roli.

Nashovi se vzali před téměř šedesáti lety.

John Forbes Nash
Narodil se 13. června 1928 v Bluefieldu v Západní Virginii. Po střední škole začal studovat chemii, ale posléze přesedlal na matematiku. Už po třech letech studia získal titul bakaláře i magistra a po doktorátu na prestižní Princetonské univerzitě nastoupil v létě 1951 jako instruktor na Massachusettský technologický institut (MIT).Od roku 1949 pracoval také pro společnost RAND, která zaměstnávala nejlepší mozky své doby a zabývala se vývojem nových technologií pro americkou armádu. Pět let v této přísně střežené instituci, kde Nash působil jako expert na optimální strategie, asi později ovlivnilo i projevy jeho duševní poruchy.Po několika měsících bizarního chování, kdy se například cítil pronásledován tajnými službami, byl nedobrovolně hospitalizován. Když byl po dvou měsících propuštěn s diagnózou paranoidní schizofrenie, odjel do Evropy, kde se snažil získat status uprchlíka a odkud domů posílal pohledy se zašifrovanými vzkazy a matematickými vzorci. Po návratu do USA byl několikrát znovu hospitalizován. Tehdy se s ním také rozvedla manželka, která se k němu ale v roce 1970 vrátila.Kromě Alicie přispěla významně k Nashovu uzdravení Princetonská univerzita, která mu od 70. let umožnila využívat její prostory pro další matematické bádání. Mezi studenty si podivný chlapík čmárající složité vzorce po oknech získal přezdívku Fantóm, nicméně vědecká práce (mimo jiné výpočet přesných hodnot velkých čísel) a pobyt v komunitě nakonec slavily úspěch. V roce 1990 se Nash znovu stal aktivním členem matematické obce Princetonské univerzity, kde působil do své smrti.
ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám