Hlavní obsah

Zeman jednal s čínským prezidentem. Poradce Hradu Jie Ťien-ming prý není ve vězení

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se v Pekingu setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Na jednání, které trvalo asi 20 minut, ho doprovodila skupina českých ministrů, v delegaci byli také finančníci Pavel Tykač a Jiří Šmejc nebo hokejista Jaromír Jágr s bývalým fotbalovým reprezentantem Pavlem Nedvědem. Poradce českého prezidenta Jie Ťien-ming, kterého čínské úřady vyšetřovaly kvůli podezření z hospodářské kriminality, není podle hlavy státu Miloše Zemana ve vězení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Prezident Miloš Zeman se v Pekingu setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingemVideo: Reuters

 
Článek

Zeman na začátku jednání řekl, že není žádná jiná země, kam by jezdil tak často. Do Číny přicestoval již popáté. Čínskému prezidentovi poté představil část delegace. Zmínil Šmejce, představitele firmy Home Credit, která v Číně poskytuje půjčky, nebo Jágra, který by se mohl stát jednou z tváří zimních olympijských her pořádaných Pekingem v roce 2022. Poté zmínil, že je spokojen s jednáními s čínskou společností CITIC, která v Česku převzala projekty firmy CEFC.

Podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka měly být hlavním tématem setkání prezidentů například české investice v Číně. Zeman je podle něj chtěl podpořit, hovořit chtěl ale také o čínských investicích v České republice. Mluvčí zmínil například formu PPP projektů, do kterých se zapojují soukromí investoři. Premiér Andrej Babiš nedávno navrhnul, aby čínské firmy tímto způsobem postavily úseky dálnice D3 vedoucí z Prahy na České Budějovice.

V české prezidentské delegaci byl také Tykač, jehož energetická skupina Sev.en Energy v Pekingu uzavřela dohodu s firmou China Huaneng Group, jednou z nejvýznamnějších čínských energetických společností. Na jednání Zemana doprovodili i ministři dopravy Dan Ťok, průmyslu a obchodu Marta Nováková, kultury Antonín Staněk, životního prostředí Richard Brabec a zemědělství Miroslav Toman. Přítomen byl i Zemanův poradce Martin Nejedlý, prezident společnosti Škoda China Ralf Hanschen a Pavel Nedvěd, který je ambasadorem čínské fotbalové ligy.

Foto: Hana Brožková, Kancelář prezidenta republiky , ČTK

Čínský prezident Si Ťin-pching přivítal v Pekingu českého prezidenta Miloše Zemana na druhém dnu konference o projektu nové Hedvábné stezky.

Foto: Ovčáčka Jiřího Twitter, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vpravo) se sešel 27. dubna 2019 v Pekingu s generálním ředitelem společnost Huawei Ženem Čeng-fejem.

Foto: Karel Čapek, ČTK

Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král (čtvrtý zprava) a hokejista Jaromír Jágr (třetí zprava) v Pekingu podepsali s čínskými kolegy dohodu o rozvoji česko-čínského programu ledního hokeje.

Na závěr přijetí v pekingské Velké síni lidu ministryně Nováková podepsala dvě memoranda. Jedno počítá se vznikem nové pobočky agentury CzechTrade, druhé aktualizuje seznam bilaterálních projektů obou zemí v rámci čínského dopravně-hospodářského záměru nové Hedvábné stezky. Týkají se například spolupráce při výrobě lehkých sportovních letadel, výstavby logistického centra či zřízení zákaznického centra Home Credit v Číně.

Zeman se pak také setkal se členem stálého výboru politbyra vládnoucí Komunistické strany Číny Wang Chu-ningem. Prezidenta ČR zajímaly Wangovy názory na čínský boj proti korupci.

Reklama

Výběr článků

Načítám