Hlavní obsah

Zelenskyj reaguje na Putina, nabídl občanství všem Rusům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin by neměl počítat s tím, že se mnoho Ukrajinců rozhodne požádat ve zrychleném řízení o ruský pas. Na facebooku to napsal nově zvolený prezident Volodymyr Zelenskyj, který zároveň nabídl ukrajinské občanství Rusům.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Nově zvolený ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Článek

Zelenskyj tak komentoval Putinovo sobotní prohlášení o tom, že Moskva zvažuje zjednodušenou cestou vydávat pasy Ruské federace všem občanům Ukrajiny, nejen těm z východních oblastí pod kontrolou proruských separatistů.

„Rozdíl s Ukrajinou spočívá zejména v tom, že my Ukrajinci máme v naší zemi svobodu projevu, svobodu tisku a internet,” citovala agentura Reuters Zelenského. „Poskytneme ukrajinské občanství zástupcům všech národů, které trpí autoritářskými a korupčními režimy. V první řadě pak Rusům, kteří dnes trpí asi nejvíce,” dodal.

Putin v sobotu na pekingském summitu o čínském projektu nové Hedvábné stezky novinářům řekl, že Moskva přemýšlí nad možností poskytnout občanství všem obyvatelům Ukrajiny. „Nejen obyvatelům Luhanské a Doněcké (lidové) republiky,” řekl Putin, který zmínil mezinárodně neuznané separatistické republiky ve východoukrajinské Luhanské a Doněcké oblasti.

Foto: Sputnik/Aleksey Nikolskyi, Reuters

Ruský prezident Vladmir Putin v Pekingu.

Šéf Kremlu tento týden podepsal dekret, který výrazně usnadňuje lidem ze separatistického Donbasu získat občanství Ruské federace. Ukrajina se proti tomu ohradila a stěžovala si Radě bezpečnosti OSN. Putinovo rozhodnutí odsoudil vedle Zelenského i dosluhující ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Zelenskyj na facebooku rovněž napsal, že je připraven jednat o nových podmínkách soužití Ukrajiny a Ruska. "Rád bych opět poznamenal, že jsem na jednání připraven," uvedl. Putin v sobotu uvedl, že by rád znal postoj nově zvoleného prezidenta ke konfliktu na východní Ukrajině a že s ním bude chtít o cestách k ukončení krize diskutovat. Putin tento týden také prohlásil, že pokud bude Zelenskyj plnit minské mírové dohody, Rusko pomůže s normalizací situace na Donbasu.

„Doufám, že na příštím setkání v takzvaném normandském formátu (Rusko, Ukrajina, Německo a Francie) prokáže Rusko připravenost k uklidnění situace,” napsal v neděli Zelenskyj. Jako příklad, který by Ruskou ochotu demonstroval, zmínil výměnu vězňů v poměru všechny za všechny.

V části ukrajinské Doněcké oblasti kontrolované povstalci žije podle ruského tisku 2,3 milionu lidí, v Luhanské oblasti necelého půldruhého milionu. Zjednodušený režim získání ruského pasu využívají už obyvatelé Podněstří, separatistické moldavské enklávě osídlené většinovými Rusy.

Reklama

Výběr článků

Načítám