Hlavní obsah

Ze strachu ze SARS si oddávající stoupl 15 metrů od nevěsty

Novinky, Helena Landovská, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Panický strach před nákazou smrtícím zápalem plic SARS, na nějž zemřelo ve světě už na sto lidí a jehož původce zůstává neznámý, se dál šíří. Všude se na doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) zavádějí velmi přísná ochranná opatření.

Foto: www.zameknapajedla.cz

Zámek Napajedla

Článek

V Bruselu došla opatrnost tak daleko, že radní v městské části Uccle oddával pod širým nebem. Zjistil totiž, že snoubenka čínského ženicha se pět dní před svatbou vrátila z Číny. Oddávající proto rozhodl provést obřad raději v parku před radnicí z uctivé vzdálenosti asi patnácti metrů. Postavil se navíc tak, aby ani vítr k němu nemohl obávaný virus případně donést. "Nemohl jsem riskovat zavlečení nákazy na radnici," prohlásil. Pero, které novomanželé použili k podpisu dokladů, nechal pak okamžitě vyhodit. "Objednal jsem na policii i ochranné masky, ale dodali je až po svatbě," dodal.

V Belgii je zatím jen jeden podezřelý, a to důstojník, který se vrátil z Vietnamu. Už týden je na pozorování v nemocnici v Lutychu.

Portugalsko má první případ SARS

Všechny potvrzené případy nemoci v Evropě (Německo, Británie, Francie, Itálie, Irsko, Švýcarsko, Španělsko, Rumunsko), z nichž ale zatím žádný nebyl smrtelný, souvisejí s pobytem pacientů v Číně, Hongkongu nebo Vietnamu, respektive jejich cestou ve stejném letadle s infikovanými osobami z regionu. První případ byl dnes potvrzen v Portugalsku. 

V Hanoji zřejmě propuká nová vlna

Znepokojivé informace přišly dnes z Vietnamu. Hanoj byla jedním z prvních měst, kam nemoc z Číny pronikla. Poté, co tamní lékaři zaznamenali 65 případů onemocnění a na SARS zemřeli čtyři lidé - z toho dva francouzští lékaři - nemoc jako by ustala. Víc než polovina pacientů se navíc už zcela vyléčila a WHO dokonce oficiálně oznámila, že úřady epidemii zvládly. Jenže v pondělí se po desetidenní přestávce vyskytly čtyři nové případy. "Znepokojuje nás to. Je pravděpodobné, že se objeví další," uvedl profesor Le Dang Ha, ředitel Institutu tropických nemocí v Hanoji.

Peking: obětí je víc

Čína, odkud se epidemie rozšířila a kde je registrováno 53 obětí na životech, už podruhé přiznala, že případů pacientů zemřelých na SARS je ve skutečnosti v zemi víc, než vláda chtěla zpočátku přiznat. Generální ředitelka WHO Gro Harlem Brundtlandová Peking znovu kritizovala za nedostačující spolupráci a pozdní ohlášení případů, což ztěžuje pátrání po původci epidemie.

Po úmrtí finského pracovníka Mezinárodní organizace práce v Pekingu začaly přijímat zvláštní opatření zahraniční instituce v Číně. Francouzské lyceum v Pekingu se 740 žáky 45 národností o deset dní uspíšilo jarní prázdniny. Zahraniční firmy omezují cesty. "Zrušili jsme tento týden tiskové konference, aby naši zaměstnanci nemuseli cestovat letadlem," uvedla Nancy Heová, mluvčí potravinářského koncernu Nestlé.

Singapur zavádí teploměry

Singapurské úřady se zase rozhodly měřit teplotu všem cestujícím přilétajícím ze zemí stižených epidemií. V městském státě je dnes přes sto nemocných, zemřel sedmý pacient. To všechno přes přísné zdravotní kontroly v přístavech a na letišti, zavření škol a umístění stovek lidí do karantény. Premiér Goh Chok Tong uvedl, že epidemie se velmi negativně odrazí na ekonomických výsledcích Singapuru.

Reklama

Související témata:

Související články

Smrtelný virus SARS znovu zaútočil v Kanadě

Další dva lidské životy si vyžádalo v Kanadě zatím neléčitelné nové plicní onemocnění, kterému podlehlo na celém světě již více než 70 lidí. Smrtelným virem...

Výběr článků

Načítám