Hlavní obsah

Ze slovenské strany ANO vyloučili pět místopředsedů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Nedělní mimořádný kongres liberální Aliance nového občana (ANO) odvolal z funkcí a následně vyloučil ze strany pět místopředsedů strany a čtyři poslance, kteří se postavili proti předsedovi ANO Pavlovi Ruskovi. Kongres vyslovil Ruskovi důvěru.

Článek

Z ANO vyloučili místopředsedy Ľubomíra Lintnera, Františka Tótha, Jirku Malchárka, Ľuba Romana a Alexandra Kovala. Rusko odmítl, že se jedná o čistky ve straně a obvinil bývalé členy strany, že se pokusili ANO rozbít. Bývalé členy kongres vyzval, aby vrátili své poslanecké mandáty.

ANO do opozice

Kongres rovněž vypověděl koaliční smlouvu třem vládním stranám - Slovenské demokratické a křesťanské unii premiéra (SDKU) Mikuláše Dzurindy, Křesťanskodemokratickému hnutí (KDH) a Straně maďarské koalice (SMK). Koaliční smlouva platila od parlamentních voleb v roce 2002. Krize ve vládní koalici propukla před dvěma týdny, kdy byl Rusko odvolaný z funkce ministra hospodářství. Nedokázal totiž vysvětlit způsob splácení stomiliónové půjčky od soukromého podnikatele. Následně SDKU, KDH a SMK vypověděly koaliční smlouvu.

Parlament odhalí sílu koalice i opozice

V pondělí začne zářijová schůze slovenského parlamentu, na níž se ukáže, jakou sílu má vládní koalice a opozice po rozkolu v ANO. Ukáže se, zda menšinová vláda Mikuláše Dzurindy má podporu parlamentu. Opozice se možná pokusí zablokovat parlament, aby se ukázalo, kolik poslanců vlastně podporuje koalici.

"Nevylučuji, že se na začátku nebudeme prezentovat, a tím se pokusíme zablokovat zahájení schůze. K zahájení schůze je totiž potřebná prezentace minimálně 76 poslanců ve 150 členném parlamentě a touto většinou už podle nás vládní koalice nedisponuje," upozornil místopředseda opoziční strany Smer Dušan Čaplovič. Podle Čaploviče by měl Dzurinda předstoupit před parlament a vyvolat hlasování o důvěře. "Pokud by důvěru nedostal, mohl by sám iniciovat předčasné volby," dodal místopředseda opoziční strany.

Opozice se netají tím, že chce využít oslabení koalice a vyvolat předčasné parlamentní volby. Předseda Lidové strany HZDS Vladimír Mečiar chce prosadit zkrácení volebního období a přesunout volby z podzimu 2006 na jaro. Smer tuto myšlenku podpořil.   

Koalice věří, že ji podrží část poslanců ANO, kteří se postavili proti předsedovi strany a odvolanému ministrovi hospodářství Pavlu Ruskovi a podpoří ji také nezávislí poslanci. Koaliční tábor disponuje 67 jistými hlasy a opozice 59. Osud Dzurindovy vlády tak závisí na 20 nezávislých zákonodárcích.

Vedení koaliční SMK vyzvalo k podpisu nové koaliční smlouvy tří vládních stran, které následně podepíší dohodu o podpoře vlády a vládního programu se vzbouřenou částí ANO. SMK nevidí důvod k předčasným volbám, pokud parlament nebude zablokovaný, bude přijímat zákony a tlak opozice nepovede k odvolávání členů vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám