Hlavní obsah

Ze slovenské obce Jarovnice chce odjet 90 procent Romů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

V největší romské osadě u Jarovnic na východě Slovenska žije asi 3500 Romů a podle místního starosty Dezidera Lacky je 90 procent z nich připraveno opustit Slovensko. "Problém je v tom, že jen pět Romů pracuje a nikdo z nich nemá peníze na jízdenky nebo na letenky," cituje ve středu deník Národná obroda Lacka.

Foto: Barbora Klap

Mladé sportovce přišla podpořit jihlavská legenda Josef Augusta.

Článek

Romové říkají, že na Slovensku nemají práci a při snížených sociálních dávkách nemají z čeho žít. Romové dostávají sociální dávky ve výši od 1450 korun pro jednotlivce až po 8500 korun pro šestičlennou rodinu.

"Pojedeme, jen co seženeme peníze," říká odhodlaně 30letý Marek Pešta, otec čtyř dětí. "Požádám o azyl všechny státy světa, protože černou kůži mám," parafrázuje známou písničku 49letý Ivan Červeňák. "Nechceme sociální dávky, chceme pracovat," říká odhodlaně Marián Giňa.

Místní učitel Juraj Sajko však upozorňuje, že z této osady od roku 1989 neodjel do zahraničí ani jediný Rom. "Chybí jim komunikační schopnosti, znalost poměrů ve vyspělých státech Evropy a chuť dělat něco pro zlepšení svého života," říká.

Starosta košického romského sídliště Luník IX. Ladislav Šaňa tvrdí, že po vstupu Slovenska do Evropské unie už několik zdejších rodin odcestovalo na západ. Desítky rodin údajně vycestovaly také z Prešova a obce Pavlovce nad Uhom. Jejich cílem jsou Velká Británie, Finsko, Belgie ale i Česká republika.

Podle předsedy romského parlamentu Ladislava Fízika odjíždějí Romové nejen z východní části země, ale také z měst Revúca, Rimavská Sobota a Banská Bystrica na středním Slovensku. "Chtějí zkusit štěstí a je jim jedno, zda je vrátí zpět. Není možné je zastavit, jsou odhodláni odejít třeba i pěšky," dodal Fízik. "V některých částech Slovenska je neúnosná sociální situace a obrovská nezaměstnanost. Nové sociální zákony jsou likvidační a nedemokratické," říká romský aktivista Vojtech Kökény.

Socioložka Martina Jurásková upozorňuje, že slovenští Romové nemají po vstupu země do EU žádnou šanci získat v Evropě azyl ani sociální dávky. "Předpokládám, že v nejbližších měsících budou Romové směřovat především do České republiky. Zde jim odpadá jazyková bariéra a existuje větší trh pro nekvalifikované práce. Velká část se z nich postupně vrátí zpět," cituje deník Pravda Juráskovou.

Reklama

Související témata:

Související články

Romské organizace na Slovensku jsou rozhádané

Romské organizace na Slovensku se začínají hádat. A mediální přestřelky míří do nejvyšších míst. Romská iniciativa Slovenska (RIS) požaduje odstoupení vládní...

Výběr článků

Načítám