Hlavní obsah

Zdravotníci varují před panikou kvůli ptačí chřipce

ANKARA

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve čtvrtek varovala před zbytečnou dramatizací situace kolem ptačí chřipky. "Není žádný důvod k panice," zdůraznil šéf WHO pro evropský region Marc Danzon na tiskové konferenci v Ankaře.

Článek

Danzon dále v Turecku řekl, že se dosud nepotvrdil přenos smrtícího viru H5N1 mezi lidmi. "Lidé musejí pochopit, že nebezpečí nákazy spočívá v kontaktu s nemocnou drůbeží. To je pro další vývoj klíčové," zdůraznil s tím, že neexistuje ani žádný důvod, proč by se turisté měli Turecku vyhýbat.

Šéf zdravotnické organizace také vyjádřil spokojenost s postupem tureckých úřadů vůči nákaze. Ptačí chřipka už byla mezitím zaznamenána ve 22 z 81 tureckých provincií. U lidí se nákaza - kromě tří sourozenců, kteří zemřeli minulý týden - prokázala zatím u dalších 13 pacientů, kteří jsou hospitalizováni na klinikách v metropoli Ankaře i dalších městech.

Guenael Rodier, který vede nynější misi WHO v Turecku, prohlásil, že pravděpodobně budou ještě zaznamenány i další případy nákazy u člověka, bude jich prý ale stále méně. Uklidňující slova Danzona kontrastovala s varováním Juana Lubrotha z Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). [celá zpráva]

Anketa

Obáváte se, že ptačí chřipka dorazí i do Česka?
Ano
82,7 %
Ne
15,4 %
Nevím
1,9 %
Celkem hlasovalo 1442 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Další Turci se nakazili ptačí chřipkou

Na nebezpečný virus ptačí chřipky H5N1 byli pozitivně testováni tři pacienti v turecké metropoli Ankaře a dva ve městě Van na východu země, kde už tři děti...

Výběr článků

Načítám