Hlavní obsah

Zastřelený Brazilec neměl s teroristy nic společného

LONDÝN

Muž, kterého v pátek zastřelili londýnští policisté v metru, neměl nic společného s teroristickými útoky v tamější dopravě. Brazilští diplomaté uvedli, že šlo o sedmadvacetiletého Brazilce Jeana Charlesa de Menezesa. Scotland Yard oznámil, že incidentu lituje.

Článek

"Teď už víme, že neměl nic společného s útoky 21. července," uvádí se ve sdělení Scotland Yardu. Policisté muže v pátek pronásledovali ve stanici metra Stockwell Station. Když ho dohonili, jeden z policistů na něj několikrát vypálil. Bezpečnostní složce to umožňuje mimořádné opatření, které přijala.

Policie předtím uvedla, že muž je podezřelý z účasti na útocích ve čtvrtek 21. července. V pátek šéf londýnské policie Ian Blair tvrdil, že muž sice nebyl přímo útočník, ale s atentáty je spojen. [celá zpráva]

Londýnský starosta Ken Livingstone policii čin nevyčetl: "Policie jednala způsobem, o němž věřila, že je nezbytný k ochraně životů lidí. Tato tragédie přidala další oběť k řadě těch, za jejichž smrt nesou odpovědnost teroristé."

Nalezen podezřelý balíček

Policie sdělila, že na severozápadě města při pátrání po pachatelích čtyř čtvrtečních výbuchů objevila v sobotu ráno v křoví u Little Wormwood Scrubs podezřelý balíček. "Na scénu přišli pyrotechnici. První zkoumání naznačují, že předmět by mohl souviset s výbušninami z 21. července," oznámil mluvčí Scotland Yardu.

Čtyři muži se ve čtvrtek pokusili zaútočit na metro a autobus, ale pokus se jim nezdařil. Místo bomb vybuchly pouze rozbušky. Muži se pak v davu ztratili. Policie v souvislosti s těmito pokusy zadržuje dvě osoby.

Reklama

Výběr článků

Načítám