Hlavní obsah

Zarkáví byl prý zraněn v boji

Právo, DPA, CNN, vpl
BAGDÁD

Jordánec abú Músa Zarkáví (38), po Usámu bin Ládinovi nejhledanější muž světa, je zraněn. Na své internetové stránce to v úterý oznámila irácká odnož teroristické sítě al- Kajdá, která současně vyzvala muslimy k modlitbám za jeho uzdravení.

Článek

"Modlete se za vyléčení zranění šajcha abú Músy Zarkávího, který byl raněn na cestě k Bohu," stojí v prohlášení organizace Svatá válka v Iráku.

Zarkáví řídil operace proti americkým i vládním vojákům v Iráku, na některých televizních záběrech osobně popravoval zajatce. V posledních měsících se mu několikrát podařilo vyklouznout z pasti, mj. při velké ofenzívě USA u Fallúdže loni v prosinci.

Sunday Times: léčil se v nemocnici

Britský nedělník The Sunday Times napsal počátkem května, že Zarkáví, na jehož dopadení USA vypsaly odměnu 25 miliónů dolarů ( 600 mil. korun), utrpěl zranění a léčil se léčil v nemocnici v západoiráckém městě Ramádí. Když dorazil do nemocnice, silně krvácel. Lékař ho poznal podle fotografie vysílané v televizi. Zarkávího doprovázela ozbrojená eskorta složená ze tří mužů.

"Ošetřil jsem jeho zranění a požádal ho, aby zůstal v nemocnici na pozorování. Řekl jsem mu, že budu potřebovat jeho jméno a jména jeho společníků," řekl lékař. "Začal ale být velmi nervózní a podrážděný. Odmítl říct jméno a dodal, že v nemocnici nezůstane. Svých průvodců se zvýšeným hlasem zeptal, zda už mají seznam léků," uvedl lékař.

Podle televize CNN se Zarkáví minulý měsíc sešel se svými stoupenci v Sýrii, kde jim nařídil zvýšení počtu atentátů pomocí výbušnin v automobilech.

Reklama

Výběr článků

Načítám