Hlavní obsah

Záhadný zápal plic má další oběti

DPA, Helena Landovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HONGKONG

V Hongkongu v neděli zemřel další nakažený vážným akutním syndromem dýchacích cest SARS. V sobotu se o jednu zvýšil počet jeho obětí i v Kanadě. V Hongkongu, kde také znovu vzrostl počet nakažených, se vědci zřejmě dostali o další krok blíže k identifikaci viru, který nemoc způsobuje.

Článek

 "V Hongkongu zemřelo na SARS od 13. března už osm lidí a 242 onemocnělo. Z toho 38 je na jednotkách intenzívní péče," uvedl v neděli ředitel státních nemocnic Ko Wing-man. Počty nemocných se zvýšily také v Singapuru (celkem 51 případů).

V kanadském Ontariu zemřel už třetí pacient a dalších deset je nakaženo. Od poloviny února se podle WHO nemoc rozšířila do 13 zemí s více než 400 nakažených a nejméně 13 mrtvými.

Vědcům v hongkongském univerzitním institutu se ale už podařilo vypěstovat virus nemoci, který předtím vystopovali ve vzorku z pacientových plic. "K definitivním závěrům je ještě zapotřebí dalších testů," informoval šéf virologického oddělení Malik Pieris. Ujme se jich Světová zdravotnická organizace (WHO), která prověřuje i výsledky zkoumání dalších deseti laboratoří z různých zemí.

V ohrožení spolupracují i konkurenti

"Vědci, kteří si dřív konkurovali, teď úzce spolupracují. Za necelý týden dosáhli výsledků, na které by dřív potřebovali měsíce. Proto věřím, že se podaří epidemii zastavit," řekl koordinátor výzkumů při WHO Klaus Stöhr. Podle něj je naděje na objevení spolehlivého diagnostického testu značná. Tím bude možné nákazu spolehlivě rozpoznat a pacienty včas izolovat. Stále více důkazů mluví pro hypotézu, že nynější epidemie, která se vyznačuje horečkami, úporným kašlem a dýchacími potížemi, až dušením, má svůj původ v Číně.

Reklama

Související témata:

Související články

Hygienici se připravují na nový zápal plic

Česká republika se připravuje na onemocnění zvané těžký akutní respirační syndrom (SARS). Zatím se v zemi neobjevil žádný případ této nové neznámé infekční...

Záhadná nemoc postihla už nejméně 170 lidí

Záhadný zápal plic nazývaný zkratkou SARS (Severe Acute Respiratory Syndrom) už podle statistiky Světové zdravotnické organizace (WHO) sužuje nejméně 170 lidí....

Výběr článků

Načítám