Hlavní obsah

Zadlužený Jackson prodává Neverland

Právo, Jiří Roškot
SANTA MARIA

Král popu Michael Jackson (46), který čelí před soudem v Kalifornii obvinění ze zneužití nezletilce, tajně prodává za 35 miliónů dolarů (820 mil. Kč) svůj proslulý ranč Neverland plný atrakcí pro děti. Hlavním důvodem jsou zpěvákovy sílící finanční problémy.

Článek

Tvrdí to list National Enquirer, podle něhož - půjde-li vše hladce - se Jackson vystěhuje už do 90 dní. Kupec zatím zůstává neznámý, jelikož prodej se uskutečňuje smlouvou uloženou u třetí osoby, upřesnila televize Fox News.

Jacksonova finanční situace, zhoršovaná vysokými náklady na tým drahých advokátů, se stále více komplikuje: zpěvákovy dosavadní půjčky u Bank of America podle různých zdrojů přesahují 270 miliónů dolarů (6,3 mld. Kč).  

Mají být zhruba kryty jeho 200miliónovým podílem v hudební společnosti Sony/ATT Music Publishing a vlastním hudebním katalogem nazvaným MiJac v hodnotě 70 miliónů dolarů. Další půjčky už mu banka odmítla poskytnout.

Přitom na Neverlandu, jehož roční režie se pohybuje kolem tří miliónů dolarů (70 mil. Kč), údajně stále vázne dluh 16 miliónů dolarů (375 mil. Kč) z nesplacené hypotéky, a pozorovatelé z toho vyvozují, že zpěvák se už fakticky dostal do dluhů.

V každém případě je podle televize Fox News zřejmé, že popová hvězda si dál nemůže dál dovolit Neverland držet, ačkoli v oběhu jsou jiná, milosrdnější vysvětlení. "Necítil se tam doma od doby, kdy ranč prohledala policie," citoval National Enquirer nejmenovaný zdroj. "Až soud skončí, týž den se z něj vystěhuje i tak," dodal týž člověk blízký zpěvákovi. Jackson koupil ranč v roce 1988.

Utrácel léta víc, než vydělával

Pohádkově vydělávající hvězda byla s hospodařením na štíru celá léta. Podle soudního znalce citovaného prestižním časopisem Forbes totiž Jackson ročně utrácel o 20 až 30 miliónů dolarů víc (702 mil. Kč), než kolik činily jeho příjmy.

Ranč a park atrakcí, které na pozemku nechal Jackson vybudovat pro děti, jsou podle jeho slov realizací jeho vlastních dětských tužeb, jež však šly nemilosrdně stranou, protože mladý Michael musel dřít a jezdit po turné se skupinou, kterou tvořil se sourozenci. Při výběru jména pro ranč přístupný dětem se zpěvák inspiroval pohádkou o Petru Panovi. Neverland se jmenoval ostrov v tomto příběhu.

Culkin: nedotýkal se mě nemravně

Ranč, přezdívaný také jako "království snů a kouzel", leží v Los Olivos u kalifornské Santa Barbary. Má vlastní jezero, elektrický vláček, kolotoče, houpačky, hřiště a ruské kolo a kromě toho i zoologickou zahradu se slony, tygry, krokodýly i medvědy.

Bývalá dětská filmová hvězda Macaulay Culkin ve středu před soudem v kalifornské Santa Marii označila obvinění proti Jacksonovi za "absolutně směšná". Ve čtvrtek čtyřiadvacetiletý herec popřel, že by se jej zpěvák někdy nemravně dotkl. Culkin je tak třetím svědkem obhajoby, který popřel, že by ho zpěvák při návštěvách na jeho ranči Neverland obtěžoval.

Reklama

Související témata:

Související články

Obžaloba: Jackson se topí v dluzích

Michael Jackson (46) byl velmi zadlužen a žil vysoko nad svoje poměry v době, kdy podle obžaloby sexuálně zneužíval nezletilého chlapce. Kvůli tomuto obvinění...

Zaměstnankyně podpořila u soudu Jacksona

Hoch, který obvinil amerického zpěváka Machaela Jacksona ze sexuálního zneužívání, ani jeho bratr a matka nebyli nikdy na zpěvákově sídle Neverland zavřeni....

Výběr článků

Načítám