Hlavní obsah

Záchranáři v Německu vyprostili další tři těla

BAD REICHENHALLE

Němečtí záchranáři i ve středu pokračovali v prohledává trosek zřícené střechy zimního stadiónu v Bad Reichenhallu. Našli další tři těla, počet obětí tak stoupl na 14. Stále ještě je pátrá po jedné pohřešované ženě.

Článek

Ve středu byli vyproštěni dva chlapci a jedna dívky ve věku 12 až 16 let. Žena by měla být poslední, 15 obětí pondělního neštěstí.

Možnost, že by byla nalezena živá, se považuje za nepravděpodobnou už s ohledem na mrazivé počasí a dobu, která od neštěstí uplynula. Střecha kluziště se pod tíhou mokrého sněhu zřítila na více než pět desítek bruslařů v pondělí odpoledne. Podle policie mezi oběťmi převažují děti a mladiství, kteří v pondělí chtěli využít posledního dne prázdnin a jít si zabruslit.

Dospělí byli s menšími z nich vesměs jako doprovod, proto je jich méně. Celkem 34 dalších lidí utrpělo různě těžká zranění.

V úterý bylo pátrání přerušeno, protože technika musela strhnout část trosek, které hrozily, že se zřítí a ohrozí záchranáře. Ve středu práci zase znepříjemňovalo silné sněžení. Byla již prohledána většina plochy kluziště, zbývá asi 20 až 30 čtverečních metrů. Podzemní garáže ležící pod kluzištěm byly vyprázdněny a jejich strop podepřen.

Spory o vinu

Bad Reichenhall má asi 15 000 obyvatel a leží v těsné blízkosti rakouských hranic u Salcburku. Město se několik dní po tragédii pře, kdo za ni může. Starosta města odmítl stížnosti opoziční sociální demokracie, která v roce 2002 navrhovala střechu opravit. "Střecha sanaci nevyžadovala," řekl starosta. Podle něj se navrhovaná přestavba týkala vybavení haly, nikoli její nosné konstrukce.

"Považuji za pochopitelné, že všichni chtějí vědět, kdo za to nese zodpovědnost. Považuji ale za naléhavější nejdřív dokončit vyprošťování a zjistit všechna fakta," zdůraznil starosta. Podle něj byla vrstva sněhu na střeše haly měřena krátce před tragédií a byla "nižší než limitní".

Podle tehdejšího přesvědčení a předpisů tak neohrožovala bezpečnost a nebyl dostatečný důvod halu uzavřít. Přesto půl hodiny před zřícením byl místnímu juniorskému týmu hokejistů zrušen trénink v hale, "aby nebyla přepínána bezpečnost".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám