Hlavní obsah

Za londýnské exploze může asi časovaná bomba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Tři exploze v londýnském metru se ve čtvrtek ozvaly téměř současně, odstup byl asi 50 vteřin. Policie podle toho soudí, že bomby byly na časový spínač a neodpálili je sebevražední atentátníci. Útoky si podle dosavadních informací vyžádaly 49 mrtvých, jejich počet ale určitě ještě stoupne. Záchranáři se jen těžce dostávají k centru jedné z explozí. Pracují přitom v hloubce 30 metrů ve špatných podmínkách.

Článek

Dosud se mělo za to, že výbušniny byly odpáleny v rozmezí desítek minut. Časová deformace ale byla dána odstupem, s nímž byla police informována. O jaké výbušniny se jednalo, policie na tiskové konferenci přenášené CNN neřekla, uvedla pouze, že byly uloženy v taškách. Přiklání se spíš na stranu toho, že šlo v kvalitní trhavinu a nikoliv o bombu vyrobenou doma.

Jim Dickie z londýnské policie oznámil, že záchranáři v sobotu začnou s identifikací těl. Totožnost zatím neurčili ani u jednoho. Budou při tom využívat informace o pohřešovaných.

Páchnoucí stoka

Podmínky, za nichž teď londýnští záchranáři pátrají v podzemní dráze po obětech čtvrtečních teroristických útoků, lze označit za skutečně příšerné, Jeden z expertů dokonce přirovnal zasažené části metra k "páchnoucí stoce".

Práce těchto záchranářů je natolik duševně náročná, že každý člen zásahové jednotky musel projít speciálním výcvikem, zdůrazňuje psycholog Londýnské univerzity James Thompson. "Podmínky v podzemí jsou skutečně příšerné, dá se to přirovnat jen k páchnoucí stoce. Je to opravdu těžká práce," dodává.

Záchranáři pracují až 30 metrů pod zemí. Už druhý den se snaží dostat v mimořádně stísněných podmínkách k neznámému počtu těl, která patří obětem čtvrtečních pumových atentátů v metru. K útoku se hlásí už druhá skupina

Zatím nebyl nikdo zatčen. K útokům se ale v noci z pátku na sobotu přihlásila další islamistická skupina. Zcela neznámá skupina Brigády Abú Hafse Masrího navíc tvrdí, že spáchala i atentáty ve vlacích loni v březnu v Madridu.

"Skupina mudžáhidů z jedné divize Brigád Abú Hafse Masrího zasadila řadu úderů v centru nevěřících, hlavním městě Anglie, a zanechala tam mrtvé a zraněné," uvádí se podle agentury AFP v komuniké, jehož pravost nebylo možné ověřit. Oznámení bylo zveřejněno na internetových stránkách jisté islamistické organizace, monitorované v Dubaji.

Je to už druhá organizace, která takto tvrdí, že má čtyři smrtící výbuchy na svědomí. Hned ve čtvrtek se za pachatele označila islamistická skupina Tajná skupina džihádu a al-Kajdá v Evropě.

Londýnská policie obě oznámení prověřuje. Samotné policii se zatím nikdo nepřihlásil, je proto možné, že se skupiny snaží pomocí útoků na sebe upozornit. Podle policie nemají obě skupiny spolu nic společného.

Na jedno z míst se záchranáři zatím nedostali

Čtvrteční útoky si zatím vyžádaly přes padesát mrtvých a 700 zraněných, z nich asi stovka je v nemocnici. Z ní je více než 22 lidí ve vážném stavu. Šéf londýnské policie Ian Blair řekl, že počet mrtvých poroste, ale nepřesáhne stovku. V pátek přitom tvrdil, že by obětí mohlo být i přes 100.

Ve městě se navíc pohřešuje asi 50 lidí. Jejich fotografie visí na místech tragédie. Lidé sem nosí květiny.  Jedna žena byla evakuována z metra, zavolala, že je v pořádku, a pak si sedla do autobusu. Od té doby se neozvala. Její přítel se bojí, že to byl autobus linky 30 - ten, který vyletěl do povětří.

Záchranáři už zjistili počet obětí v autobuse a u dvou explozí v metru. K centru té třetí se zatím nedostali, protože výbuch poškodil tunel a hrozí, že se stěny zřítí. Je zřejmé, že až se na toto místo dostanou, počet obětí stoupne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám