Hlavní obsah

Za Kukanův neúspěch může vládní politika a megakampaň

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Neúspěch ministra zahraničí Eduarda Kukana v prezidentských volbách považují politologové za projev nespokojenosti občanů s politikou vlády Mikuláše Dzurindy. "Že se Kukan nedostal do rozhodujícího druhého kola, je velké překvapení. Je to varování pro vládní koalici," uvedl politolog Grigorij Mesežnikov.

Článek

Podle Ivana Gašparoviče, který skončil těsně před Kukanem na druhém místě, je příčinou neúspěchu vládního kandidáta jeho megakampaň. "Když mají lidé hluboko do kapes a některý z kandidátů dělá kampaň za drahé peníze půl roku předem, naštve je to," uvedl.

Představitelé vládní Slovenské demokratické a křesťanské unie (SDKU) premiéra Dzurindy, která nominovala na prezidentský post Kukana, neskrývali zklamání z volebního výsledku. SDKU nepodpoří ve druhém kole žádného z kandidátů.

Podle politologa Michala Vašečku se u Gašparoviče projevil efekt "sněhové koule", když těsně před hlasováním "nabaloval" další hlasy nespokojených voličů. "Pomohla mu přímá podpora strany Sme a někteří voliči Rudolfa Schustera mu dali nakonec svůj hlas," uvedl.

Vašečka se nedomnívá, že Kukan ztratil kvůli jeho členství v komunistické straně. "Minulost kandidátů nehrála až takovou roli. Vždyť v minulosti byli všichni favorité členy této KSČ," dodal.

Podle politologa důležitou roli sehrála jediná přímá konfrontace kandidátů na obrazovce televize Markíza ve čtvrtek. "Před pěti lety podobná diskuse pochovala šance Magdy Vášáryové a nyní v ni neuspěl Kukan a Schuster. Za vítěze diskuse mnozí označovali právě Gašparoviče," konstatuje.

Zklamání a překvapení

Vašečka se však domnívá, že někteří Kukanovi voliči ho považovali podle průzkumů za jistého vítěze a hlasovat nepřišli, nebo dali svůj hlas jinému vládnímu kandidátovi. "Kdyby tušili, že hrozí tato situace, dali by svůj hlas Kukanovi. Pro Mečiara je Gašparovič přijatelnějším soupeřem a zvolení expremiéra na post hlavy státu je reálnější," dodal. Prohra Kukana může podle odborníků ještě víc narušit vztahy ve vládní koalici. 

Mečiar prohlásil, že je výsledkem překvapen. "Ze souboje koalice a opozice o křeslo prezidenta se stal opoziční souboj. Očekával jsem, že se ve druhém kole utkám s Eduardem Kukanem, což by bylo lepší pro vývoj politické scény," řekl novinářům. Mečiar neočekává v kampani před druhým kolem voleb nic pikantního.

Premiér Dzurinda neskrýval zklamání a po oznámení výsledků voleb zrušil svou účast na nedělním běhu Bratislavou. "Občané přitom jasně odmítli předčasné volby a vyjádřili se pro dodržování pravidel hry," konstatoval.

Neplatnost referenda o předčasných volbách způsobila nízká účast voličů, která dosáhla jen 35,86 procenta. Pro platnost referenda byla potřebná nadpoloviční účast. "Je to velkým neúspěchem organizátorů referenda. Rozhodla také blbá nálada a apatie voličů," uvedl Vašečka.

Reklama

Související články

V sobotu Slováci volí prezidenta

V sobotu se konají na Slovensku přímé prezidentské volby. Hlasovací místnosti pro 4,2 miliónů voličů se otevírají v sedm ráno. Slováci si budou vybírat z 11...

Výběr článků

Načítám