Hlavní obsah

Turecká škola v Budapešti budí vášně

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizace spjatá s tureckým prezidentem Recepem Erdoganem již brzy otevře v Budapešti tureckou školu a gymnázium. A maďarské opozici se to nikterak nelíbí. Nadace Maarif, jež provozuje školy už ve 41 zemích, totiž v minulosti měla problémy kvůli vazbám na radikální islamisty.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Maďarské státní orgány televizi RTL Klub potvrdily, že škola již disponuje všemi potřebným povoleními k zahájení výuky. Server 24.hu uvedl, že škola má působit v devátém obvodě maďarského hlavního města.

„Židle i křída jsou už na místě, ale zatím se zde nevyučuje,“ konstatovala televize RTL Klub, která odvysílala záběry, na nichž je vidět, že k zahájení vyučování je vše připraveno. „Škola měla začít s výukou prvního září, ale zatím se tak nestalo,“ dodala televize. Server 24.hu uvedl, že ve školním roce 2020/2021 počítá nadace se 160 žáky pro základní školu a s 80 studenty pro gymnázium.

Stanice RTL Klub upozornila, že nadace Maarif měla v jiných zemích problémy. „Pro radikální názory byl v Albánii zadržen jeden z pedagogů, který vyučoval na škole této nadace. Nutil žáky, aby sledovali videa Islámského státu, na nichž bylo pronásledování křesťanů představeno jako následováníhodný příklad,“ uvedla televize.

Maďarská pobočka se ale hájí tím, že nemá žádný kontakt na teroristické organizace a disponuje všemi potřebnými povoleními, aby škola mohla v zemi působit při dodržování všech maďarských zákonů.

Vlastizrada, křičí opozice

Maďarská opozice považuje působení školy za bezpečnostní riziko. „Vydání povolení k působení školy navázané na radikální islám považujeme za vlastizradu,“ nechal se slyšet poslanec za opoziční Maďarskou socialistickou stranu Lajos Korózs. Poslanec poukázal na to, že vydání povolení pro tuto školu se neshoduje s prohlášeními premiéra Viktora Orbána, že brání křesťanské hodnoty.

Nadaci, která má školu provozovat, nechal založit Erdogan. Ten přitom v minulosti žádal uzavření jiné turecké školy v Budapešti, která je podle něj navázána na jeho politického protivníka Fethullaha Gülena. Škola tyto informace odmítla a v maďarském hlavním městě působí už třetím rokem.

Turecký prezident Erdogan navštíví Budapešť sedmého listopadu a ve městě se očekávají mohutné demonstrace proti turecké vojenské akci na syrském území. Erdogan navštívil Budapešť naposledy loni v říjnu, kdy jednal s Orbánem.

Reklama

Výběr článků

Načítám