Hlavní obsah

Z Notre-Dame se po vlně veder uvolnily kameny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Ze stropu pařížské katedrály Notre-Dame, kterou v dubnu poničil rozsáhlý požár, se po červencové vlně veder uvolnilo několik kusů kamene. Škoda není nijak velká, proslulé katedrále ale prý hrozí další podobné incidenty. Ministerstvo kultury proto vyzývá k co nejrychlejšímu obnovení prací na zabezpečení památky.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Probíhající opravy na katedrále Notre-Dame v Paříži.

Článek

Práce uvnitř chrámu byly 25. července pozastaveny, protože lidem na místě hrozila otrava olovem. Při dubnovém požáru, který zničil střechu i krov Notre-Dame, plameny roztavily stovky tun nebezpečného kovu a ten se v podobě prachu rozptýlil po okolí.

Z poškozené klenby gotické stavby se uvolnilo několik kamenů, když na sklonku července při vlně veder teploty v Paříži přesahovaly 40 stupňů. Horko rychle vysušilo maltu, která kameny držela na místě.

Aktuálně se podle agentury AP může v katedrále pohybovat jen hrstka bezpečnostních pracovníků a odborníků, jejichž cílem je zejména monitorovat integritu stavby. Klenutí je za současného stavu obzvláště křehké, neboť střecha ze dřeva a kovu byla klíčová pro stabilitu celé konstrukce.

Jednu z nejslavnějších pařížských památek požár zasáhl 15. dubna večer a plameny se podařilo uhasit až nad ránem dalšího dne. Oheň zničil střechu, krov a špičatou centrální věžičku z 19. století, takzvaný sanktusník. Rekonstrukce katedrály potrvá roky. Vyšetřovatelé se domnívají, že požár nebyl založen úmyslně, přiklání se k tomu, že jej mohl způsobit elektrický zkrat či odhozený nedopalek cigarety.

Reklama

Výběr článků

Načítám