Hlavní obsah

Z jemenské věznice uprchli 23 teroristé z al-Kajdá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SANÁ

Z přísně střežené věznice v jemenském hlavním města Saná uteklo v pátek třiadvacet lidí podezřelých z příslušnosti k teroristické sítě al- Kajdá. Zřejmě jsou mezi nimi i někteří z pěti odsouzených za útok na americký torpédoborec USS Cole z roku 2000.

Článek

Všichni byli vězněni v objektu tajné služby. Ministerstvo vnitra okamžitě zahájilo rozsáhlou pátrací akci a zjišťuje, jak se muži dostali na svobodu, zda jim někdo nepomáhal ať už zvenčí, nebo přímo ve věznici. Fotografie uprchlých dostaly policejní stanice v celé zemi.

Vězni uprchli v předvečer sobotního soudu s jemenským teroristou a šéfem místní buňky al- Kajdá Muhammadem Hamdím Ahdalem.

Spolu se 14 dalšími spoluobžalovanými má být Ahdal souzen za podíl na několika teroristických operacích v Jemenu, zejména pak za technickou přípravu a finanční zajištění sebevražedného útoku na USS Cole a za atentát na francouzský ropný tanker Limburg spáchaný o dva roky později.

V zemi už bylo odsouzeno pět mužů za přípravu sebevražedného atentátu. Při útoku na torpédoborec USS Cole, který v zemi doplňoval palivo, zemřelo 12 října 2000 17 amerických námořníků.

Jemen se připadl k protiteroristické koalici v roce 2001.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám