Hlavní obsah

WHO radí vyhnout se Torontu a Pekingu

Novinky, CNN, ČTK, World Health Organization

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Nejezděte do kanadského Toronta, čínské metropole Pekingu a provincie Šan-si, radí Světová zdravotnická organizace (World Health Organization) monitorující šíření nákazy virem SARS po světě. Varování bylo již dříve vydáno pro oblast Hongkongu a provincie Guangdong. V Kanadě zemřelo na SARS již 15 lidí a dalších 324 je zřejmě nakaženo.

Článek

Čínské úřady ve středu přiznaly 147 nových případů a dalších devět úmrtí. Počet čínských obětí akutního onemocnění dýchacích cest se tak zvedl na 106, počet nemocných je nyní 2305. V Hongkongu se ve středu objevilo 24 nových případů nákazy a šest úmrtí.

Pekingské školy budou uzavřeny

Kvůli smrtícímu virusu hodlá Peking uzavřít ve čtvrtek na dva týdny všechny školy. Opatření postihne na 1,7 miliónu žáků základních a středních škol. Oznámil to dnes školský úřad v čínském hlavním městě.

Vyučování bude pozastaveno od 24. dubna do 7. května. Odloženy na neurčito budou také dílčí zkoušky a exkurze žáků. Pekingský deník Star uvedl, že toto opatření má chránit zdraví studentů. Žákům se nedoporučuje chodit na veřejná místa.

Pokud ale oba rodiče žáka budou v tomto období pracovat, mohou poslat své dítě do školy, která bude sloužit jako družina, uvedlo ministerstvo školství.

Kampaň za "čistotu"

Čínské úřady již odstartovaly mohutnou informační kampaň a začaly desinfikovat veřejná místa. Týmy dobrovolníků v maskách a gumových rukavicích čistí letadla, vlaky, autobusy a dopravní terminály.

Epidemie těžkého akutního syndromu dýchacích cest zabila jen v Pekingu 28 lidí a nakaženo je 588. S podezřením na nebezpečné plicní onemocnění bylo registrováno dalších 666 lidí.

Vědci si nevědí rady

Americké zdravotnické instituce zůstávají vývojem epidemie, která nejeví žádné známky oslabení, mimořádně znepokojeny. "Nejsme schopni říct, kam směřuje a jaký bude mít rozsah," přiznala ředitelka Centra kontroly nemocí (CDC) Julie Gerberdingová a zdůraznila, že epidemie se dál rozvíjí. "Jsme konsternováni tím, že ani tak důkladná preventivní opatření jako v Hongkongu a Kanadě nezabránila šíření epidemie," dodala. Podle ní se procento úmrtnosti na SARS nyní zvýšilo. Umírá téměř 6 procent lidí, kteří se nakazili novým coronavirem způsobujícím horečky, kašel a silné dýchací potíže. Podle Gerberdingové také dosavadní diagnostické testy na coronavirus nejsou zcela spolehlivé.

CDC nyní také zkoumá, proč některé nakažené osoby jsou svému okolí nebezpečnější, protože nemoc snadněji šíří, a proč na některé osoby virus působí zhoubněji. V běhu je také výzkum léků umožňující působení viru alespoň oslabit. Vyvinutí skutečně účinného léku a zejména preventivních prostředků bude podle expertů dlouhodobou záležitostí.

Virus se přizpůsobuje protilátkám

André de Marco, pracovník Pasteurova institutu v Paříži, nyní zkoumá vzorky hlenů nemocných, které experti přivezli z francouzské nemocnice v Hanoji. "Účinnou léčbu této nové nemoci budeme moci vyvinout až v příštích letech, vzhledem k tomu, že počet vzorků, které máme k dispozici, je zatím nedostatečný," uvedl s tím, že výzkum velmi zbrzdila Čína svým zamlčováním skutečné situace. Nyní jsou vědci znepokojeni tím, že jde o nový, dosud neznámý coronavirus. Znamená to, že tento virus je schopen  přizpůsobovat se protilátkám, měnit se a ztěžovat účinnou léčbu.

Reklama

Související články

Za smrtící zápal plic může coronavirus

Smrtelný zápal plic SARS je vyvolán coronavirem, který dosud nikdy nebyl objeven u člověka. Po více než měsíčním pátrání to ve středu definitivně potvrdila...

SARS: v Singapuru měří teplotu kamery

Světová zdravotnická organizace WHO už včera sice potvrdila původce smrtícího zápalu plic SARS, kterým je dosud neznámý coronavirus, ale vědci teprve vyvíjejí...

Seznam obětí SARS se opět prodloužil

Počet nemocných smrtelným zápalem plic SARS a těch, kteří nemoci podlehli, se v uplynulých čtyřiadvaceti hodinách opět zvýšil. Další úmrtí byla zaznamenána...

Výběr článků

Načítám