Hlavní obsah

WHO: Ptačí chřipka časem vyvolá epidemii u lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽENEVA/HANOJ

Přeměna viru ptačí chřipky v kmen, který bude ve velkém rozsahu vyvolávat onemocnění lidí, je pouze otázkou času. Řekl to v úterý v Ženevě generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) I Čong-uk při zahájení třídenní konference expertů o problematice ptačí chřipky. Vyzval země, aby si připravily plány pro případ pandemie.

Článek

"Nevíme, kdy se to stane, víme však, že se to stane," řekl před 400 odborníky, kteří se radí o naléhavém světovém plánu proti nákaze. Během včerejší debaty zazněl návrh na zřízení mezinárodního fondu, který by podporoval veterinární služby jednotlivých zemí v boji proti šíření ptačí chřipky. Ve fondu by měl spolupracovat veřejný a soukromý sektor.

Ptačí chřipka znovu zabíjela ve Vietnamu

Vietnam potvrdil v úterý další oběť ptačí chřipky: po nákaze smrtícím virem H5N1 zemřel pětatřicetiletý muž. Podle vietnamského ministerstva zdravotnictví se zřejmě nakazil při obědě, kdy celá rodina jedla kuře. Jeho příbuzní jsou v pořádku. .

Muž byl 26. října hospitalizován s dýchacími potížemi a horečkou, o tři dny později zemřel. Ptačí chřipce podlehlo 63 lidí, z toho ve Vietnamu zemřelo 42 z 92 nakažených osob.

Vietnam začne začátkem roku 2006 testovat na lidech vakcínu proti ptačí chřipce nejprve na dvaceti a pak na dvou stech lidech. Dozor budou mít odborníci ze Světové zdravotnické organizace.

V Malajsii začali intenzivněji pátrat po nemocném ptactvu, protože na severozápadě země byla od začátku týdne nalezena dvě hejna mrtvých holubů. Příčina smrti ptáků zatím nebyla zveřejněna V Malajsii byl výskyt viru ptačí chřipky hlášen naposledy před rokem.

USA vyvinuly rychlý test kmenu

K rychlé identifikaci chřipkového kmene může významně napomoci metoda, kterou vyvinuli američtí vědci. Informovala o tom Kathy Rowlenová z Coloradské univerzity s tím, že vyhodnocení současných testů, které rozliší jednotlivé chřipkové kmeny, trvá až čtyři dny, což je příliš dlouho v případě, kdyby se objevila silně nakažlivá forma ptačí chřipky přenosná mezi lidmi. Pro zmírnění symptomů je třeba léčbu nasadit do 48 hodin.

Nyní jsou vzorky osob, u nichž je podezření nákazy virem ptačí chřipky, zasílány do centrálních laboratoří, které nákazu vyloučí nebo potvrdí. Čipy, na nichž pracují v Coloradu, by ale měly být schopny určit kmen přímo ze vzorku v ordinaci a rozlišit mezi 11 různými kmeny. Vir ptačí chřipky čip identifikoval s více než devadesátiprocentní přesností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám