Hlavní obsah

Watergate na slovenský způsob

Novinky, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Na Slovensku propukl skandál připomínající Watergate. Vedení vládní Aliance nového občana (ANO) totiž tvrdí, že na ně byla nasazená tajná služba, která sbírá informace na jejich diskreditaci. Předseda ANO a místopředseda parlamentu Pavol Rusko proto nevyloučil ani odchod z vládní koalice.

Článek

Špičky ANO jsou podle Ruska v centru pozornosti Slovenské informační služby (SIS) a ministerstva vnitra.  První incident se měl odehrát na přelomu roku v hotelu Hubert v obci Tatranská Polianka, kde Rusko a ministr hospodářství Robert Nemcsics trávili dovolenou. Před Silvestrem je zde navštívil také předseda vlády Mikuláš Dzurinda. Po odchodu politiků se v hotelu objevili příslušníci kriminální policie, kteří měli vyšetřit, zda se politici v hotelu setkali s údajným bossem slovenského podsvětí Mikulášem Černákem. Za odhalením měli stát členové premiérovi ochranky.

O zvýšeném zájmu o osobu předsedy ANO svědčí i medializovaný případ údajného odposlouchávání jeho telefonických rozhovorů. Deník SME nedávno otiskl informaci o ilegální nahrávce rozhovoru mezi Ruskem a redaktorem deníku. "Jak může být budována důvěra uvnitř koalice, když máte informace o postupech, které mají v budoucnu diskreditovat mně a další členy vlády?" ptá se Rusko.

ANO hrozí odchodem z koalice

Dnešní republiková rada ANO jednala o dalším postupu strany. Pokud nebudou poskytnuty záruky, že podobné metody se už nebudou opakovat, ANO vystoupí z vládní koalice. "Po sto dnech působení ve vládě hrozí ztráta důvěry vůči koaličním partnerům - Křesťanskodemokratického hnutí a Slovenské demokratické a křesťanské unie. Předložíme návrh řešení na nejbližší jednání koaliční rady. Pokud se nezabrání používání nedemokratických postupů, bude to překážkou dalšího setrvání ANO ve vládní koalici," uvádí se v prohlášení republikové rady ANO. "O využívání policie a tajné služby vůči koaličnímu partnerovi se diskutovat nedá. Pokud se nic nezmění, odejdeme," upozornil Rusko.

Podle kuloárních informací bude ANO žádat zastoupení ve strukturách ministerstva vnitra, které dnes kontroluje Křesťanskodemokratické hnutí. Ředitel tajné služby Vladimír Mitro vyloučil účast SIS na sledování vedení ANO. Oba případy se pravděpodobně budou projednávat také na nejbližší koaliční radě a vedení ANO se může obrátit také na výbor Národní rady SR pro kontrolu tajné služby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám