Hlavní obsah

Vzteklinou napadené orgány zabily v USA při transplantaci tři lidi

– ATLANTA

Tři lidé zemřeli ve Spojených státech při transplantaci orgánů nakažených vzteklinou. Dárcem byl muž z Arkansasu. Je to vůbec poprvé, co byla nemoc přenesena tímto způsobem. Oznámilo to ve čtvrtek Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v Atlantě.

Foto: Alena Lochmannová

Na řadu projektů se městu povedlo získat dotaci z ministerstva vnitra, konkrétně loni to bylo na pět projektů celkem 995 tisíc korun.

Článek

Tři pacienti se podrobili operacím 4. května v nemocnicích ve státech Texas a Oklahoma. Získali játra, ledviny a plíce. Zemřeli během rekonvalescence, a to 6., 7. a 21. června.

Další muž nepřežil navíc již samotnou operaci v Alabamě. Zatím není známo, zda případ přímo souvisí s infekcí.

První případ

Dárce tělesných orgánů skonal po krvácení do mozku. Příznaky vztekliny se u něj neprojevovaly, nebyly objeveny ani při rozboru krve.

V amerických nemocnicích se navíc orgány určené k transplantaci na vzteklinu netestují. Zkoumají jen případné napadení tkání virem HIV, syfilidou, hepatitidou B a C.

"Učíme se na pochodu. Toto se zatím nikdy před tím nestalo," řekl expert CDC na infekční choroby Mitch Cohen. Podle něj byl však přenos vztekliny zaznamenán v zemi při transplantaci rohovky.

Jména pacientů nebyla zveřejněna. Úřady v této souvislosti ale uvádějí, že vyšetřují okruh příbuzných, nemocničních pracovníků v Texasu, Alabamě, Oklahomě a Arkansasu. Na všechny, kteří přišli s oběťmi v minulosti do styku, nyní čekají preventivní vyšetření.

Zrádní netopýři

Samotná nemoc je v USA velmi řídká. Podle CDC na ni ročně umírá jeden či dva lidé. Nákazu tam přenášejí obvykle netopýři. První příznaky choroby se objeví za tři měsíce po nakažení.

Naplno propukne během jednoho roku. Vzteklina se projevuje bolestmi hlavy, horečkami, zánětem mozku - neurologickými potížemi provázenými vážnými změny psychiky nakaženého.

Podle Coena není prakticky šance na vyléčení. "Smrt pacientů je stoprocentní," konstatoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám