Hlavní obsah

Vzpoura na Haiti vede k humanitární katastrofě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GONAVIES

Haitští povstalci usilující o svržení prezidenta Jeana-Bertranda Aristida zablokovali klíčovou silnici na severu země, a znemožnili tak dodávky potravin a léků do této oblasti. Představitel OSN Adama Guindo rebely a policii vyzval, aby otevřeli na sever "humanitární koridor".

Foto: Metoděj Novák

Sven Maurits je hlavním favoritem ostravického turnaje

Článek

Ve čtvrtém největším  haitském městě, dvou set tisícovém Gonavies na severu země, které ovládají vzbouřeni, hrozí humanitární krize. Mezinárodní organizace proto vyzývají, aby do oblasti mohli přijíždět konvoje s potravinami a zdravotní pomocí, které se do města nedostaly od 5. února..

Rebelové z Fronty odporu vedené  Buteurem Metayerem ovládají 11 měst. Údajně jde o bývalé příslušníky armády a členy gangů. K ozbrojené revoltě se údajně připojil i bývalý šéf haitské policie Guy Philippe a nechvalně známý někdejší vůdce krutých polovojenských jednotek z doby vlády junty v letech 1991-1994 Louis-Jodel Chamblain, který má na svědomí množství mrtvých a zmrzačených lidí a který se dosud ukrýval v Dominikánské republice. Místnímu rozhlasu Chamblain sdělil, že spolupracuje s lidmi, kteří ovládají město Gonaives, a že se s asi dvacítkou členů dřívějších haitských přepadových oddílů nachází v blízkosti města

Během minulého týdne bylo zabito kolem padesáti lidí při střetech mezi rebely a lidmi věrnými prezidentovi Jeanu Bertrandovi Aristidemu. Je demisi požadují i opoziční síly, které odmítají, že by byly spojeny s ozbrojenými rebely.

Prezident, obviňovaný z korupce a zmanipulování voleb v roce 2000, ovšem odmítl odstoupit, v čemž ho podporují Američané. Říkají, že odstoupení prezidenta by krizi neukončilo. Americký ministr zahraničí Colin Powel uvádí, že změna režimu není řešení, byť doba, po kterou Aristide je u moci, je rozčarování hodná. "Nebudeme akceptovat žádné nelegální kroky vedoucí k odstavení zvoleného prezidenta Haiti," řekl Powell. Aristideho před lety vynesla vzhůru právě podpora USA.

Powell při rozhovorech s Kanadou a ostatními karibskými zeměmi zvažoval vyslání zahraničích bezpečnostní sil na Haiti. Zatím o tom není rozhodnuto

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám