Hlavní obsah

Vysvobozený otrok v JAR je možná unesený slovenský chlapec

Novinky, Ivan Vilček
BRATISLAVA

Slovenská televize Joj odvysílala ve středu záběry bílého mladíka, který se v Jihoafrické republice vysvobodil z otroctví u černošské rodiny. Ve čtvrtek se vedení televize a slovenskému Interpolu ozvali rodiče z Púchova, kteří už 15 let pohřešují svého syna a jsou přesvědčeni, že vysvobozený otrok je jejich Luboš. Toho v pěti letech někdo unesl.

Foto: Vladimír Uhlíř

Špitální kostelík v Jáchymově

Článek

Jejich syna v roce 1988 někdo unesl z dětského hřiště a slehla se po něm zem.  Kluk zmizel ve věku pěti let a pátrání po něm bylo neúspěšné. Fotografie z dětství naznačují, že by mohlo jít o ztraceného Luboše, který měl rovněž zvlněné blond vlasy, vyšší čelo, nos mírně vzhůru, větší horní ret a výraznou mezeru mezi zuby. "Jsem přesvědčena, že je to Luboš a byla bych velice ráda, kdyby se vrátil domů," říká jeho matka.

Interpol však upozorňuje, že totožnost kluka musí ověřit. Rodičům zmizelého Luboše proto odebrali krev na porovnání, ale definitivně až testy DNA určí, zda se jedná o jejich dítě. "Byla by to celosvětová rarita, kdyby se našel po patnácti letech," přiznává zástupce slovenského Interpolu Tibor Barát.

Na záběrech televize vypadal kluk hodně vyděšeně. Podle zprávy unikl černošské rodině po dlouhých létech. Ti ho využívali jako otroka. Mluvil jen místním černošským nářečím a nevěděl, jak se jmenuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám