Hlavní obsah

Vyšetřovatelé: Většinu rukojmích v Beslanu zabily ruské jednotky

Právo, tur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Většinu z více než 330 lidí, kteří loni zahynuli v základní škole v severoosetském Beslanu, nezabili teroristé, ale příslušníci ruských sil, kteří na budovu zaútočili. K tomuto závěru došla severoosetská vyšetřovací komise, která se masakrem zabývala a během několika týdnů má zkompletovat shrnující dokument.

Článek

Ze zprávy přednesené členem komise a místopředsedou severoosetského parlamentu Stanislavem Kesajevem citoval Český rozhlas. Kesajev prohlásil, že většina lidí zahynula kvůli zborcení střechy a požáru, které způsobilo ruské ostřelování objektu tanky a granátomety. Moskva přitom tvrdí, že masakr způsobily výbuchy bomb odpálené teroristy.

Kesajev také upozornil, že Kremlem podávaná verze vůbec neobsahuje zmínku o požadavku ozbrojenců, aby se stáhly ruské síly působící v Čečensku.

Mezinárodní skupina teroristů obsadila loni 1. září školu a držela v ní tři dny více než 1200 rukojmích. Kreml přitom dlouho tvrdil, že v budově je daleko méně lidí.

Krize vyvrcholila zásahem ruské bezpečnosti, který - jak mnozí experti a rodiny dětí od počátku tvrdili - byl bezohledný k životům zajatých. Útok tak sice nepřežil téměř nikdo z 32členného komanda teroristů, ale ani desítky civilistů, většinou dětí. Objevily se navíc oficiálně popírané zprávy, že někteří z nalezených extremistů byli zabiti jinde a Moskva nechala jejich těla z propagandistických důvodů převézt do rozvalin vypálené školy.

V souvislosti s Beslanem je ve Vladikavkazu souzen jediný přeživší terorista, Čečenec Nur Paša Kulajev.

Reklama

Související články

V Beslanu zemřelo až 500 lidí

Počet mrtvých při tragédii na školní půdě v Beslanu stoupl na 333. V noci na neděli zemřely další tři děti. Jiné údaje uvádějí už 394 obětí. Oznámil...

Výběr článků

Načítám