Hlavní obsah

Vyšetřovatelé FBI vyslechli předního právníka Bílého domu

Washington

Přední právník Bílého domu Donald McGahn se dobrovolně přihlásil k výslechu v rámci vyšetřování údajného ruského vlivu na americké prezidentské volby. Napsal to v sobotu list The New York Times.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Právník Bílého domu Don McGahn (vlevo), ekonomický poradce Larry Kudlow (vpravo) a prezident Donald Trump (v popředí).

Článek

Se členy týmu vyšetřovatele FBI Roberta Muellera hovořil McGahn nejméně třikrát, celkově prý výslech trval 30 hodin. Prezident Donald Trump v neděli na twitteru odmítl tvrzení deníku, že McGahn se výpovědí obrátil proti němu.

Právník údajně popsal odpor prezidenta proti Muellerovu vyšetřování a hovořil o pokynech, které od prezidenta v této souvislosti dostal. O výslech prý sám požádal proto, aby se nevystavil stíhání v případě, že vyšetřovatelé shledají postup Bílého domu protiprávním.

„Dal jsem jemu i všem ostatním souhlas, aby svědčili - nemusel jsem,” tvrdil Trump v reakci ve svém nedělním tweetu. Podle něj The New York Times napsal svůj materiál tak, aby to vypadalo, že se McGahn obrátil proti prezidentovi, jako to udělal poradce Bílého domu John Dean při vyšetřování bývalého prezidenta Richarda Nixona v aféře Watergate. Přitom je to podle Trumpa „ve skutečnosti úplně naopak”. Sám prý McGahna a štáb Bílého domu povzbudil ke spolupráci s vyšetřovateli.

Podle newyorského listu zřejmě McGahn vyšetřovatelům neposkytl žádnou informaci, která by svědčila o nezákonném jednání prezidenta nebo o jeho pokusech bránit spravedlnosti. Hovořil nicméně o Trumpově chování při vyhazovu bývalého šéfa FBI Jamese Comeyho a o prezidentově houževnaté snaze dostat vyšetřování ruského vlivu na volby pod kontrolu.

Foto: Jonathan Ernst/File Photo, Reuters

Robert Mueller

McGahn byl podle The New York Times ústřední postavou v Trumpových pokusech Muellera odstranit z funkce. Bez jeho informací by se prý vyšetřovatelé o těchto pokusech nedozvěděli. Zvláštní vyšetřovatel zatím ve funkci zůstal, přestože Trumpovy útoky proti němu sílí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám