Hlavní obsah

Vyšetřování: Policejní komando střílelo do Brazilce třicet vteřin

– LONDÝN
Právo, rm

Vyšetřování smrti nevinného Brazilce, zastřeleného za nevyjasněných okolností v červenci při pronásledování teroristů v Londýně, odhalilo další pro Scotland Yard nepříjemná fakta.

Článek

Jak napsal s odvoláním na očitou svědkyni deník The Guardian, protiteroristická jednotka střílela do Jeana Charlese de Menezese (27) po dobu delší než třicet vteřin. Sue Thomasonová, která pracuje jako novinářka, vypověděla před nezávislou policejní vyšetřovací komisí (IPCC), že výstřely byly vypáleny vždy po třísekundové pauze.

Z vozu metra na stanici Stockwell prý prchla, protože se domnívala, že do cestujících začali střílet teroristé. Zatímco většinu svědků označila IPCC za nedůvěryhodnou, Thomasonová přesně vypověděla, že bylo vypáleno 11 výstřelů. Média přitom zpočátku psala pouze o pěti či sedmi výstřelech.

"Mezi výstřely byly pravidelné přestávky, trvající asi tři vteřiny. Nejprve bylo vypáleno několik prvních výstřelů, pak byla pauza, a pak se znovu střílelo," vypověděla. Společně s dalšími cestujícími pak utíkala k eskalátorům, kde slyšela další výstřely. "Myslela jsem si, že mě zastřelí zezadu. V polovině eskalátoru jsem se ohlédla a slyšela jsem další dva výstřely. Jakmile jsem byla venku, podlomily se mi nohy," řekla.

Během výslechů upozornila i na skutečnost, že dva členové IPCC měli špatný nákres stanice. "Jestliže lidé, kteří vyšetřují tak závažnou věc, nejsou ani schopni si sehnat mapu stanice, jakou šanci má vyšetření celého případu?" prohlásila Thomasonová. IPCC nicméně odmítla její stížnosti komentovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám