Hlavní obsah

Výletní loď se stala pro nemocné luxusním vězením

ATÉNY

V řeckém přístavu Pireus zakotvila v pátek ráno britská výletní loď Aurora, na níž minulý týden propuklo mezi cestujícími virové onemocnění žaludeční a střevní sliznice. Na palubu záhy nastoupili dva britští lékaři, kteří pro 430 postižených pasažérů přivezli pět beden léků. Na lodi je nyní 1900 cestujících a více než 800 členů posádky.

Foto: Dana Ehlová

Výtvarník Jan Holec (uprostřed) vystavuje v Dobrušce své pastely a dřevěné plastiky

Článek

Řecké ministerstvo zdravotnictví sdělilo, že 430 cestujících trpí střevním onemocněním způsobeným virem s označením norovirus. Jde o nakažlivou chorobu, jíž lze do jisté míry předcházet častým mytím rukou a dodržováním hygienických pravidel. Projevuje se zvracením, průjmy a žaludečními křečemi. V zamořeném prostředí dokáže virus přežívat až týden.

Nemoc diagnostikoval lékař Ivo Miloglav v chorvatském Dubrovníku, kde Aurora kotvila ve středu.

"Zamořená" loď pluje dál

Plavidlo už bylo dezinfikováno a postižení cestující jsou izolováni ve svých kajutách. Lékaři nepovažují virózu za nebezpečnou. "Nemoc trvá jeden až čtyři dny a pomine," řekl jeden z lékařů řeckému rozhlasu.

Za zhruba tříhodinové zastávky v přístavu Pireus plavidlo nikdo neopustil. Aurora se nyní vydá na Maltu a posléze zamíří k Gibraltaru.

Na moře loď vyplula z Británie a už kotvila ve Španělsku, Itálii a Chorvatsku. Virové onemocnění propuklo 24. října. Mluvčí společnosti P Cruises, jíž luxusní plavidlo patří, tvrdí, že všichni pasažéři jsou Britové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám