Hlavní obsah

Vykradači hrobů našli v Egyptě neporušené sarkofágy s mumiemi

Novinky, Jan Horák, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁHIRA

Tři zloděje potkalo v hornoegyptském městě Maghagha takové štěstí, na něž mnozí profesionální archeologové čekají celý život a mnohdy marně. Řidič dodávky a dva dělníci z provincie Mínja totiž při ilegálních vykopávkách objevili dva zlatou barvou pomalované sarkofágy s dobře zachovalými mumiemi.

Foto: Helena Horáková videovize.info

Ministr dopravy Pavel Dobeš navštívil Náchod.

Článek

Podle včerejšího vydání egyptského listu Al-Ahram jde o mumie dvou královen z 26. a 30. dynastie (664-525 při.n.l. a 380-343 př.n.l.). Na krádež se přišlo teprve tehdy, když chtěli zloději svůj lup v hodnotě kolem pěti miliónů egyptských liber (přes 156 miliónů korun) zpeněžit. Z údajného obchodníka, jemuž své zboží nabídli, se totiž "vyklubal" příslušník policie na ochranu památek.

Zloději byli zatčeni v neděli v Mínji, hlavním městě stejnojmenné provincie, když nepravému obchodníkovi předávali mumie, za něž chtěli inkasovat tři milióny egyptských liber (přes 93 miliónů korun).

Mumie měly zlaté šperky

Maghagha je známým archeologickým nalezištěm v Egyptě. Je tam mimo jiné skalní hrob z dob 6. dynastie a také několik hrobů z pozdního období. Podle listu Al-Ahram byly uloupené sarkofágy vyrobeny z ušlechtilého dřeva a měřily na délku 185 centimetrů. Obě mumie měly na sobě pohřební masky a zlaté řetízky. Na jednom ze sarkofágů byl v hieroglyfech nápis "Vládkyně města". Na druhém sarkofágu byl - zřejmě v idealizované formě - portrét královny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám