Hlavní obsah

Výheň v Austrálii: teplota se blíží k 50 stupňům, hynou ryby i netopýři

Austrálii v posledních dnech zasáhla další vlna veder, která podle meteorologů potrvá do pátku. Ve městě Port Augusta ve státě Jižní Austrálie v úterý naměřili 48,5 stupně Celsia, což je nejvíce od zahájení pravidelného měření v roce 1962.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Austrálii sužuje vlna veder

Článek

V jihoaustralském městě Tarcoola teplota dosáhla dokonce 49 stupňů, napsal ve středu zpravodajský server CNN. Vláda státu Jižní Austrálie vydala nejvyšší, červený stupeň varování před extrémním horkem, kvůli němuž přišlo jen během úterý v tomto státě na pohotovost k lékaři 16 lidí.

Australský meteorologický ústav ve středu na Twitteru oznámil, že poslední čtyři dny patří mezi deset nejteplejších dnů v historii záznamů. Zasaženy jsou všechny australské státy a území.

Ve státě Nový Jižní Wales úřady vyzvaly obyvatele, aby v nejteplejší části dne pokud možno nevycházeli ven, omezili fyzickou aktivitu na minimum a dbali na pravidelný příjem tekutin. „Příznaky onemocnění z horka zahrnují závratě až ztrátu vědomí, únavu, podrážděnost, zmatenost, bolesti svalů a křeče, bolesti hlavy, zrychlený tep, povrchní dýchání a zvracení,” píše se v prohlášení úřadů.

Úřady rovněž upozornily, že město Sydney je v důsledku extrémních teplot ohroženo ozonovým smogem, což je další důvod k omezení pobytu venku. Vysoká koncentrace ozonu v ovzduší může ztížit dýchání především u starších a nemocných lidí nebo u dětí.

„Hladina ozonu je vyšší venku než uvnitř a obecně dosahuje maxima během odpoledne a časných večerních hodin. Lidé by proto měli omezit pobyt pod otevřeným nebem, nejen aby se udrželi v chladu, ale také aby se nevystavovali ozonovému smogu,” uvedl představitel místních zdravotnických úřadů Richard Broome. Varování podle něj platí především pro osoby trpící astmatem a dalšími dýchacími chorobami.

V Austrálii, kde v současné době panuje letní období, je to už druhá vlna veder za necelý měsíc. Před zhruba dvěma týdny povánoční vlna horka vedla úřady tří států k vyhlášení prvního či druhého nejvyššího stupně varování před požáry.

Problém i pro tenisty

Mimořádně teplé počasí si vybírá svou daň na australské fauně a flóře. Na jihovýchodě země v povodí řek Murray a Darling byl nalezen více než milion mrtvých ryb, které podle úřadů uhynuly kvůli horku, poklesu hladiny a nedostatku kyslíku ve vodě.

V okrese Adelaide hynou celé kolonie netopýrů. Živočichové padají ze stromů a lidé v oblasti byli varováni, aby se jich nedotýkali, protože mohou přenášet smrtelné choroby. Pro netopýry a kaloně je vedro zvlášť nebezpečné. Při listopadové vlně horka ve státě Queensland zemřelo odhadem 23 tisíc kaloňů zlatotýlých, což je téměř třetina populace tohoto živočišného druhu v Austrálii.

Vedro trápí také účastníky tenisového turnaje Australian Open, který začal v Melbourne. Podobná situace byla na turnaji už loni, kdy někteří tenisté kolabovali na kurtech a stěžovali si na úžeh, napsal zpravodajský server CNN.

Reklama

Výběr článků

Načítám